Σύσταση προς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας που ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο με 20,77% των ψήφων, να «συνέλθει» και να καλέσει τους ψηφοφόρους του «να καταψηφίσουν την Ακροδεξιά», όπως είχε πράξει το 2002, απηύθυνε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής Αριστεράς λίγο χρόνο, «ώστε να πενθήσει για τη μη νίκη του, τη μη παρουσία του στον δεύτερο γύρο. Είναι ήδη όμως εξαιρετικό το ποσοστό που πήρε», πρόσθεσε. «Πιστεύω εξάλλου πως το γεγονός ότι η Ακροδεξιά δεν ήρθε πρώτη οφείλεται εν μέρει και στους ψηφοφόρους του. Γιατί ένα μέρος της ψήφου αμφισβήτησης μπόρεσε να πάει στον Ζακ-Λικ Μελανσόν».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι συνεργάτες του Μελανσόν είναι απολύτως σύμφωνοι. Και κάτι παραπάνω. Οπως δήλωσε χθες ο Αλεξίς Κορμπιέρ, ο εκπρόσωπός του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε ώστε να αποσαφηνιστεί (σε έναν βαθμό) η θέση τους αναφορικά με τον δεύτερο γύρο, η Ανυπότακτη Γαλλία είναι «η μόνη δύναμη ικανή να αντικρούσει το Εθνικό Μέτωπο». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ουδέποτε τέθηκε η επιλογή του Εθνικού Μετώπου» στον δεύτερο προεδρικό γύρο. «Πρόκειται για το πολιτικό DNA μας. Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στο FN, ούτε μία», τόνισε. Επέμεινε ωστόσο πως καμία από τις επιλογές που προτείνονται στα 440.000 άτομα που στήριξαν την προεδρική υποψηφιότητα Μελανσόν και καλούνται αυτές τις ημέρες να ψηφίσουν μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας – ψήφος στον Εμανουέλ Μακρόν, λευκό ή αποχή – «δεν είναι ανήθικη».

Ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες έντονη κριτική τόσο από τους Σοσιαλιστές όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς για την άρνησή του να υποστηρίξει δημόσια τον Εμανουέλ Μακρόν προσχωρώντας στο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» εναντίον της Λεπέν. Το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που χρησιμοποίησε ως άλλοθι αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Οπως διευκρίνισαν ωστόσο χθες οι συνεργάτες του – ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου – ο Μελανσόν δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει την προσωπική επιλογή που θα κάνει για τον δεύτερο γύρο. «Πρέπει να διαχωρίσουμε την προσωπική επιλογή από την πολιτική επιλογή», επιχειρηματολόγησε ο Κορμπιέρ, λίγες ώρες αφότου ο δεξιός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε ανακοινώσει δημόσια πως θα ψηφίσει Μακρόν στις 7 Μαΐου, παρότι δεν στηρίζει το πρόγραμμά του, αφού «οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν ανεύθυνη».