Τα δημόσια χρέη δεν εξοφλούνται. Εξυπηρετούνται, αναχρηματοδοτούνται και απομειώνονται λόγω ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Αυτή είναι, ίσως, η κεντρική ιδέα της προσέγγισης στην οποία επιμένει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος στο νέο του βιβλίο «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος», μέσω του οποίου προτείνει στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα με όρους πολιτικούς. Η ορθώς επιδιωκόμενη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να συνδυαστεί με το ύψος των ετήσιων τόκων αλλά και με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, αναφέρει.
Με την προσέγγιση αυτή, και μέσω παραμετρικών αλλαγών σε όρους επιμήκυνσης, περιόδων χάριτος ή επιτοκίων, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες διατυπώνονται στο βιβλίο του Βαγγέλη Βενιζέλου, αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των ζυμώσεων που γίνονται με τον ESM στο πλαίσιο εναλλακτικών προσεγγίσεων διευθέτησης του χρέους.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2011-12 στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο, περιγράφει εκτενώς όσα συνέβησαν το 2012 με το PSI, το οποίο οδήγησε σε ονομαστικό κούρεμα 137 δισ. ευρώ.
Στο βιβλίο δίνονται οι απαντήσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου στην έντονη κριτική που έχει ασκηθεί για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των φυσικών προσώπων από το PSI, ενώ δεν λείπουν και οι βαριές κατηγορίες προς τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρότι γλείφει εκεί που έφτυνε, έχει πλήρη αδυναμία να διαμορφώσει στρατηγική ως προς το χρέος και να διαπραγματευτεί σοβαρά».