Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει πιο γρήγορα από όσο αρχικά αναμενόταν τη χορήγηση άπλετης ρευστότητας στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα τώρα που τα μηνύματα που έρχονται από τη γαλλική πολιτική σκηνή και την ισχυροποίηση του Εμανουέλ Μακρόν είναι πιο θετικά.
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση της στη σημερινή συνάντηση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, αλλά μπορεί να δώσει ένα πρώτο σήμα για αλλαγή πλεύσης από τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν εξάλλου σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg ανέφεραν ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στις επίσημες ανακοινώσεις για να αλλάξει τις προσδοκίες των αγορών. Στις προηγούμενες προβλέψεις τους οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν να γίνει κάτι τέτοιο πριν από το τέλος του έτους.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί και ιδιαίτερα τα «γεράκια» από τη Γερμανία έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, βάζοντας φρένο στην ποσοτική χαλάρωση και αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί τώρα να κάνει μια πρώτη κίνηση προειδοποίησης των αγορών μέσα στον Ιούνιο.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλάζοντας τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Μάριο Ντράγκι μετά τις επίσημες συνεδριάσεις που πραγματοποιεί η Τράπεζα, ώστε να αναφέρεται ότι βελτιώνονται οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ πάντως εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ύστερα από πολλά χρόνια συνεχούς οικονομικής κρίσης και χαμηλού πληθωρισμού. Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αγοράσει ομόλογα αξίας 2,3 τρισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες που θέλουν να αποθηκεύουν χρήματα στα θησαυροφυλάκιά της. Προς το παρόν ο χρόνος είναι με το μέρος της ΕΚΤ, αφού η Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.