Ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και να συνεχίσει να εφαρμόζει χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), κερδίζοντας περισσότερο χρόνο ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκτιμήσει καλύτερα την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και τους πολιτικούς κινδύνους στην ευρωζώνη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επανέλαβε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων με βάση το QE θα συνεχιστούν με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα και υποσχέθηκε –όπως κάνει στις τελευταίες συνεδριάσεις –ότι αυτό θα συνεχιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή κι ακόμη περισσότερο εάν χρειαστεί. Στην ανακοίνωσή του ο Ντράγκι χρησιμοποίησε την ίδια σχεδόν φρασεολογία με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αναφέροντας ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά μηδενικά επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα. Είπε ότι δεν συζητήθηκε χθες αλλαγή νομισματικής πολιτικής αλλά και ότι η οικονομία παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.
Το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να παρουσιάζει θετικά σημάδια κάνει ακόμη πιο σημαντική την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου. Τότε οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να δοθεί ένα πρώτο σήμα για τυχόν αλλαγή πλεύσης από την ΕΚΤ. Ενα τέτοιο σήμα μπορεί να περιλαμβάνει ενδείξεις για αύξηση επιτοκίων, για μείωση ποσοτικής χαλάρωσης ή και τα δύο.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή από τη μια θέλει να είναι σίγουρη για την πορεία του πληθωρισμού αλλά από την άλλη δέχεται ισχυρές πιέσεις ιδιαίτερα από τα «γεράκια» στη Γερμανία για να αρχίσει να μειώνεται η χορήγηση άπλετης ρευστότητας. Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία που δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει θεωρητικά μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εκείνος ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, οι πιέσεις αυτές προς την ΕΚΤ έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Επισήμως τουλάχιστον, ο Ντράγκι στη χθεσινή συνέντευξη ανέφερε ότι οι εκλογές στη Γαλλία δεν επηρέασαν την πολιτική της ΕΚΤ και είπε ότι αποτελεί «ειρωνεία» να δέχεται κριτική από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ώρα που ο τελευταίος δηλώνει υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.