Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η λουίζα περιέχει δραστικές ουσίες που αυξάνουν τον μεταβολισμό και παρουσιάζουν ήπια διουρητική δράση, με αποτέλεσμα τη δυνητική απομάκρυνση τοξικών παραπροϊόντων του μεταβολισμού (τοξίνες).
Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει έμμεσα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, εφόσον όμως αυτή δεν οφείλεται σε ορμονικούς λόγους αλλά σε υπερσυγκέντρωση τοξινών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους (ως έγχυμα, αφέψημα ή λάδι) ή να προστεθεί σε κρέμες σώματος, ακόμα και στη μαγειρική.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της από άτομα με υπόταση (γιατί μειώνει την πίεση λόγω της διουρητικής δράσης της), καθώς και από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες.
Άλλα βότανα που μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι το πράσινο τσάι, η σημύδα, το δεντρολίβανο, ο κισσός, η τσουκνίδα και ο ιβίσκος.
Η κατανάλωσή τους είναι καλό να γίνεται μετά το γεύμα και η ημερήσια πρόσληψη να είναι 1-2 φλιτζάνια. Μπορείτε να καταναλώνετε τα ροφήματα για έναν έως δύο μήνες, κάνοντας διαλείμματα 3- 4 εβδομάδων και κατόπιν να τα καταναλώνετε με πιο αργό ρυθμό. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να ζητήσετε προηγουμένως τη συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου.