Η συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τη Φώφη Γεννηματά, ακόμη κι αν ήταν προγραμματισμένη πριν από την τρικυμία στην Πολιτική Επιτροπή, σχεδόν αναγκαστικά συνδέθηκε χθες το πρωί με την κλιμακούμενη αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μην εκλήθη ούτε να ενδιαφέρεται να αναλάβει ρόλο «γεφυροποιού», αλλά επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλούν ότι η κομματική ηγεσία θα επιθυμούσε να ενεργοποιηθεί και να μην παραμείνει σε έναν ρόλο ουδέτερου παρατηρητή των εσωκομματικών εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη στάση που θα κρατήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος απέναντι στα τεκταινόμενα, μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που συμπλέουν μαζί τους. Τα ερωτήματα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος εντάθηκαν χθες, στον απόηχο και της παρέμβασης της Εύας Καϊλή. Η έτερη ευρωβουλευτής κινήθηκε σε γραμμή σύγκρουσης με την ηγεσία, καταγγέλλοντας ότι «το περιβάλλον της Γεννηματά θέλει το κόμμα μικρό».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ομάδα Ανδρουλάκη, η οποία ανοικτά πλέον έχει αναλάβει ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει έτοιμη να δώσει τη μάχη του έκτακτου Συνεδρίου που αποφάσισε η Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας πως αν τηρηθεί το πρότυπο του Συνεδρίου του 2015, όπως προαναγγέλλει η Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ισχυροποιήσει τη θέση της μέσα στο κόμμα.
Ολα όμως αναμένεται να κριθούν από τη σύσταση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και από την οργανωτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί προς το Συνέδριο. Αν από τα πρόσωπα που θα μπουν στην ΚΟΕΣ διαφανεί «διάθεση της ηγεσίας να ελέγξει τις εξελίξεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά –ακόμα και μια μαζική αποχώρηση από το κόμμα. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι η πρώτη επιλογή για τους διαφωνούντες, στέλεχος που έπαιξε ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις δεν αποκλείει κλιμάκωση της έντασης και, τελικώς, τη ρήξη. Η τοποθέτηση, μάλιστα, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, στον ρόλο του συντονιστή, ο οποίος μέχρι το Συνέδριο αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες του γραμματέα, δεν φαίνεται να βοηθά στην άμβλυνση των αντιθέσεων.
Σχεδόν όλα τα μέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναγνωρίζουν ότι μετά την ανακοίνωση του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αλλαγές ευρύτερα ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Για τους περισσότερους, μάλιστα, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν με την ανακοίνωση και μόνον του έκτακτου Συνεδρίου.
Ραντεβού σε καλό κλίμα. Το μέλλον της Κεντροαριστεράς, άλλωστε, βρέθηκε ψηλά και στην ατζέντα της συνάντησης του Κώστα Σημίτη με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία είχε προγραμματιστεί από το Πάσχα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν με έμφαση ότι «έγινε σε καλό κλίμα», άλλες πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση «χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα». Ολοι αναγνωρίζουν, πάντως, πως ο Κώστας Σημίτης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για τους εκσυγχρονιστές του κόμματος –ως εκ τούτου, μια συνάντηση με την κομματική ηγεσία είναι ιδιαίτερης σημειολογίας, την ώρα που ένα τμήμα της μεταρρυθμιστικής και εκσυγχρονιστικής πτέρυγας μοιάζει ιδιαίτερα προβληματισμένο μετά την εξαγγελία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το έκτακτο Συνέδριο.
Ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση της Τρίτης, προσπάθησε χθες να «κατευνάσει τα πνεύματα». Παρεμβαίνοντας στην εσωτερική διαμάχη, ανέφερε (Alpha 9.89) ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική κρίση ως ευκαιρία για ενότητα του χώρου, προκειμένου να απαντήσει στα προβλήματα των πολιτών» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «θα υπακούσουν στην εντολή της κοινωνίας και θα αφήσουν τα εσωκομματικά προβλήματα στην άκρη…».
Αντιδράσεις, πάντως, καταγράφηκαν χθες στο κομματικό παρασκήνιο για την ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία επικύρωσε την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά για τον «οδικό χάρτη» του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της ΔΗΣΥ και υποστήριξε την απόφαση για το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που κινούνται στην ομάδα των διαφωνούντων σχολίαζαν δηκτικά ότι η απόφαση επικυρώθηκε από βουλευτές που δεν ανήκουν καν στο κόμμα, όπως ο Γιώργος Μπαργιώτας και ο Ιλχάν Αχμέτ, ενώ δεν επικυρώθηκε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι απουσίαζαν, ο ένας στο Στρασβούργο και ο άλλος σε περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ –χωρίς όμως να αποκλείεται μια παρέμβασή του τις επόμενες μέρες.
Ενα τμήμα της κομματικής βάσης, εξάλλου, εμφανίζεται να συζητά και να πιέζει για δραστικές πρωτοβουλίες, με φόντο την «ακύρωση» της Κεντρικής Επιτροπής και του γραμματέα της Στέφανου Ξεκαλάκη.