Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου ήταν πολύ φειδωλός στην ανταπόδοση των φιλοφρονήσεων του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ. Οπως μου μετέδωσε από το Βερολίνο ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς, όταν του ζητήθηκε χθες να σχολιάσει τη συνεργασία της με τον Πρωθυπουργό, ο Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε μονολεκτικά: «Καλή». Ούτε εγκώμια για τον Πρωθυπουργό ούτε το τυποποιημένο «αναγνωρίζουμε τις θυσίες, αλλά πρέπει να… κ.λπ.».
Γερμανική τσιγκουνιά; Οχι. Μάλλον τακτικός υπολογισμός. Εκλογές έρχονται και η Μέρκελ θέλει αποστάσεις ασφαλείας από τον Τσίπρα, αφού η δουλειά γίνεται.
Ούτε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε τα απροσδόκητα εγκώμια του Τσίπρα. Είχε όμως έναν καλό λόγο για τον Τσακαλώτο. «Σόιμπλε και Τσακαλώτος είναι σε συνεχή επαφή», είπε ο Ντένις Κόλμπεργκ, «στη Βαλέτα όλες οι πλευρές τόνισαν ότι ο Τσακαλώτος ενδιαφέρεται να υπάρξει γρήγορα πρόοδος. Αυτό θέλει και ο Σόιμπλε», πρόσθεσε. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος το 2018.

Ενωμένοι στο Βερολίνο
Το ενδιαφέρον των γερμανών συνομιλητών τους διαπίστωσαν και οι βουλευτές Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ), πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας – Γερμανίας.
Επισκέφθηκαν για ένα τριήμερο το Βερολίνο, είδαν συναδέλφους τους των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και της αντίστοιχης γερμανικής Ομάδας Φιλίας. Ιδιαίτερα φιλικός ήταν ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος στην αρχή της κρίσης είχε επικρίνει ανοιχτά την «Μπιλντ» για τα πρωτοσέλιδά της κατά της Ελλάδας. «Στέλνω συνεχώς αντιπροσωπείες στην Ελλάδα για ενημέρωση από πρώτο χέρι. Τι άλλο να κάνω;», τους είπε ο Λάμερτ.
Πήγαν και στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. «Είχαν ενδιαφέρον να μάθουν για την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε ο Αθανασίου στους έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο. «Επισημάναμε ότι η χώρα από το 2013 είναι συνεχώς σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων», συμπλήρωσε ο Σταϊκούρας προτάσσοντας όσα ενώνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η τελευταία επίσκεψη της Ομάδας Φιλίας στο Βερολίνο χάνεται στο 2011. Λεφτά για ταξίδια δεν υπάρχουν. Τα έξοδα της ελληνικής αποστολής τα κάλυψε η γερμανική Βουλή, έμαθα! Ομως δεν φταίει μόνο η οικονομική στενότητα.
Μπορεί ο Τσίπρας να πλέκει στην Αθήνα το εγκώμιο του Σόιμπλε, αλλά ο βουλευτής του κόμματός του έχει πρόβλημα να πει στον κόσμο ότι πέρασε την πόρτα του Σόιμπλε στο Βερολίνο. Λογικό, με όσα του έσερναν μέχρι χθες.