Αλλοι δυο τούρκοι φυγάδες (ένας στρατιωτικός και ένας πολίτης) έφθασαν προχθές στο Φαρμακονήσι με μια βάρκα και ζήτησαν πάραυτα πολιτικό άσυλο. Η περίπτωση δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά ο χειρισμός της είναι τουλάχιστον περίεργος. Εξηγούμαι: η Λιμενική Αρχή Λέρου, ως ώφειλε, κατέγραψε το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων, απέστειλε σχετικό σήμα αρμοδίως και το κοινοποίησε στον εισαγγελέα Κω για τα περαιτέρω. Εως εδώ, όλα καλά. Την επομένη, δηλαδή χθες, αόρατος χειρ παρενέβη και ζήτησε (πέτυχε;) να σβηστεί η καταγραφή στο σχετικό βιβλίο και να ανακληθεί το υπηρεσιακό σήμα. Πρωτοφανή πράγματα και επικίνδυνα. Αν ο καθένας γράφει και σβήνει ό,τι θέλει «εξαφανίζοντας» ανθρώπους και περιστατικά, κάτι δεν πάει καλά. Διαψεύσεις δεν θα δεχθώ, εξηγήσεις περιμένω.

Και η Αγκυρα τον χαβά της
Μάταια κάποιοι περίμεναν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει τους τόνους μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα. Από ό,τι φαίνεται, ο σουλτάνος δεν σκοπεύει να αλλάξει τροπάρι. Και το λέω αυτό γιατί μετά το νέο δικαστικό Οχι στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών (και προφανώς εν είδει απάντησης προς την Αθήνα), καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Οι παραβιάσεις μάλιστα συνοδεύτηκαν από προκλητικότατες δηλώσεις διαφόρων υπουργών, τους οποίους βάζει μπροστά ο τούρκος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του άτεγκτου ηγέτη.
Ετσι, μετά τον υπουργό Αμυνας Φικρί Ισίκ ήρθε η σειρά του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. «Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό» δήλωσε ο Τσελίκ με αφορμή την επίσκεψη Καμμένου στο νησί, το Πάσχα. Από το ΥΠΕΞ δεν άφησαν αναπάντητα όσα είπε ο Τούρκος και παρέπεμψαν στο διεθνές δίκαιο, το οποίο ως φαίνεται οι γείτονές μας έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και να ήταν μόνο το δίκαιο…