«Κυριάκος Μητσοτάκης όπως Εμανουέλ Μακρόν» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η Πειραιώς αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη Γαλλία καθώς η ΝΔ επενδύει ολοένα και πιο συστηματικά στο «ευρωπαϊκό, μετριοπαθές και μεταρρυθμιστικό προφίλ» της γαλάζιας ηγεσίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως παράλληλα με τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «ανικανότητά της να χειριστεί οποιοδήποτε θέμα», αλλά και για τα δυσβάσταχτα μέτρα που φέρνει, είναι απαραίτητο να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν μια εικόνα υπεροχής προέδρου του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο τρόπος που σχολιάστηκε και αξιολογήθηκε από τη ΝΔ η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών είναι ενδεικτικός αυτού του σχεδιασμού, στον οποίο προσεχώς θα επενδύσει ακόμη περισσότερα το γαλάζιο επιτελείο. Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στηρίζει ανοιχτά μια μετακόμιση Μακρόν στο Ελιζέ, αναφέροντας πως η νίκη του αποτελεί ανάσχεση στον ακραίο λαϊκισμό, αλλά φρόντισε να επισημάνει και τις ομοιότητες Μακρόν – Μητσοτάκη. Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο ηγετών, όπως τονίζεται από την Πειραιώς, είχαν καταγραφεί ακόμη και από διεθνή ΜΜΕ και πολιτικούς αναλυτές αρκετό καιρό πριν από τις γαλλικές κάλπες. Χαρακτηριστική αυτής της τακτικής ήταν άλλωστε και η απάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη σε ένα σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter: «Η ατζέντα Μακρόνμοιάζει πολύ με της ΝΔ».

Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη θετική εξέλιξη που έχει για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν επικεντρώθηκε στα στοιχεία –προσωπικά και πολιτικά –που ενώνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς. «Παρά τη διαφορετική μας ιδεολογική αφετηρία, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για τον νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν», είναι το δικό του σχόλιο.

«Ειλικρινής και όχι υποκριτής»

Κυρίαρχη άποψη στη ΝΔ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομεί σταθερά σχέσεις ειλικρίνειας, εντιμότητας και σεβασμού τόσο με τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς όσο και με την κοινωνία. Οπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη της Πειραιώς, αυτά τα χαρακτηριστικά αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την οποία εξήρε το πολύπλευρο έργο της Αρχιεπισκοπής. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν, «που τη μία εξαπολύει επιθέσεις στην Εκκλησία και την άλλη στιγμή ξηλώνει υπουργούς προκειμένου να την ικανοποιήσει και επίσης, ενώ λέει ότι είναι άθεος, την άλλη στιγμή εκκλησιάζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευθύς πολιτικός. Δεν θα κολακέψει, αλλά και δεν θα εξαπατήσει». Η φράση του προέδρου της ΝΔ στον χαιρετισμό του προς τον Αρχιεπίσκοπο, πως κάποιοι προσκολλώνται όψιμα στην Εκκλησία «μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι», φανερώνει την υποκριτική στάση των κυβερνώντων απέναντι στην Εκκλησία, είναι το δικό τους επιχείρημα με την υποσημείωση ότι αυτή η στάση ενισχύει την αξιοπιστία της δική του μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Η προσέγγιση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν θα μπορούσε να θολώσει αυτή την εικόνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί τη συνεργασία με την Εκκλησία αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, γι’ αυτό και υποστήριξε πως αποτελεί τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας και «παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή». Αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως υπογραμμίζεται, ότι δέχεται άκριτα όλες τις θέσεις της απεμπολώντας τις δικές του ευρωπαϊκές αρχές. Στην ομιλία του κατέστησε σαφές πως στο πλαίσιο της αρμονικής σχέσης Πολιτείας – Εκκλησίας ορισμένα ζητήματα είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν. Για παράδειγμα, η ΝΔ θεωρεί ότι Εκκλησία είναι ανοιχτή και θα μπορούσε να συζητήσει, πάντα σε κλίμα συνεννόησης, διαλόγου και σεβασμού στους διακριτούς ρόλους, πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό το μάθημα των Θρησκευτικών.