Δεν είναι αργία, είναι απεργία, φωνάζει παραδοσιακά η Αριστερά για την εμβληματική Πρωτομαγιά και τον εορτασμό της. Πάντα οι δυνάμεις της εργασίας, οι κινηματικοί φορείς και τα κόμματα με μαρξιστική αναφορά έδιναν τη μάχη ενός δυναμικού απεργιακού εορτασμού για την εν λόγω ημέρα –που αποτελεί και φέτος για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό έναν καθοριστικό επιταχυντή και θρυαλλίδα για τις από εδώ και πέρα κινηματικές διεργασίες.

Και το λέμε αφού όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα προβάρουν τη δυναμική τους ενόψει και της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή όπου στα μέσα Μαΐου θα κατατεθούν και θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η Αριστερά, σύσσωμη, προεξάρχοντος του ηγεμονικού ΚΚΕ, κάνει εξαρχής μια άλλη ανάγνωση για την αξιολόγηση. Τη θεωρεί ολοκλήρωση της νέας επίθεσης στην εργατική τάξη και τα υποτελή στρώματα. Και ακριβώς με αυτή τη λογική, το μπαράζ της πίεσης σε κυβέρνηση θα αρχίσει από την προσεχή Πρωτομαγιά και θα κλιμακωθεί με την πρόθεση των περισσοτέρων και για νέα απεργία μέσα στον Μάιο.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ. «Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό να γυρίσουν την πλάτη στην κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων να υποτάξουν το λαό στον “εθνικό στόχο” της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, το ρατσιστικό δηλητήριο που χύνει, το μίσος σε βάρος πρωτοπόρων εργατών, κομμουνιστών, των προσφύγων – θυμάτων του πολέμου. Η πολυπόθητη για τους καπιταλιστές και το κράτος τους ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι βασανιστική, αβέβαιη και λόγω της κατάστασης, των αντιθέσεων στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Κι αν υπάρξει, θα είναι ανάκαμψη για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Η ένταση της εκμετάλλευσης και η λιτότητα για το λαό όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα κλιμακωθούν, με νέα επίθεση σε εργατικά δικαιώματα, νέα φοροληστεία, νέες περικοπές στις συντάξεις, σε ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικές υπηρεσίες, μέσω νέων “προγραμμάτων” και Μνημονίων, με την ανεργία στα ύψη και την επέκταση της δουλειάς – “λάστιχο”».

H ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά κάνει μια συνολική ανάγνωση της συγκυρίας και επικυρώνει την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από την κυβέρνηση. Αυτή ακριβώς η απόσταση διευκολύνει τον Περισσό να βαθύνει το χάσμα μεταξύ των δυνάμεων που ελέγχει και όλων των υπολοίπων. Το ΠΑΜΕ –που αποτελεί την εργατική λοκομοτίβα του Περισσού –καλεί τη Δευτέρα στο Σύνταγμα στις 10 σε μια συγκέντρωση που αναμένεται εντυπωσιακή και μαχητική. Μακριά από το Μουσείο όπου καλούν οι δυνάμεις του λεγόμενου και Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που ελέγχει κατά κύριο λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συναντώνται και άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάπως πιο ενδιάμεσα, καλεί η Λαϊκή Ενότητα. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πολιτικό μετωπικό σχηματισμό του Αριστερού Ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη (βεβαίως εδώ συμπράττουν και δυνάμεις όπως η Αριστερή Ανασύνθεση και άλλοι) καλούν Χαλκοκονδύλη και Πατησίων (10.30) και μάλιστα με αιχμή τον ξεσηκωμό κατά του «τετάρτου Μνημονίου», όπως τονίζουν στις εξορμήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες.

Ας μην ξεχνάμε πως πέραν των μαγιάτικων συγκεντρώσεων, αυτή την εποχή δοκιμάζεται έμπρακτα αν θα μπορούσαν δυνητικά να τα βρουν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ σε μια πιο μετωπική συμπόρευση. Αν και οι πληροφορίες θέλουν το εγχείρημα να μην ευοδώνεται. Το βέβαιο είναι πως κατά την τρίτη Πρωτομαγιά που θα εορτάσουμε με κυβέρνηση Τσίπρα οι δυνάμεις των κινημάτων και των αριστερών οργανώσεων απλώς θα επιβεβαιώσουν σε σχέση με αυτό την απόλυτη πλέον απόσταση από το Μαξίμου και το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν, κατά την πρώτη Πρωτομαγιά με αριστερή διακυβέρνηση το 2015 υπήρχε μια σχετική αμηχανία, σήμερα οι γέφυρες έχουν κοπεί οριστικά. Αν και η αποσυριζοποίηση της Αριστεράς –σύμφωνα με «παλιό» του χώρου –δεν αποτελεί ακόμη μια εύκολη υπόθεση και εν πολλοίς καθυστερείται και από τη «μνημονιακή διαθεσιμότητα» της Νέας Δημοκρατίας που καραδοκεί να κυβερνήσει.

Η αργία και η πορεία. Ακόμη και η τροπολογία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να κηρύξει πλέον ως υποχρεωτική αργία την Πρωτομαγιά μπορεί να ψηφίστηκε από το ΚΚΕ αλλά με την κριτική πως δεν μπορεί μια κυβέρνηση να ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο και ταυτόχρονα να τιμά την εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς απεργούς του Σικάγου.

Η τροπολογία πέρασε στη Βουλή, ενισχύοντας τον δυϊσμό του κυβερνητικού κόμματος, όπως λένε άνθρωποι των κινημάτων. Κι αυτό αφού την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην Πρωτομαγιά –όχι πάντως με κομματική παρουσία αλλά μέσω συνδικάτων. Για την ιστορία βέβαια, το κεντρικό κάλεσμα των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου είναι για την Πλατεία Κλαυθμώνος (Δευτέρα στις 11). Με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης που ψήφισε την Πρωτομαγιά ως αργία, οι ανώτερες οργανώσεις των εργαζομένων θα αποφασίσουν σύντομα και νέα απεργία κατά των νέων μέτρων. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια η συγκέντρωση που έχει τον περισσότερο κόσμο είναι αυτή του ΠΑΜΕ, που επίσης καλεί σε πλατείες σε όλη την Ελλάδα σε μια πρόβα τζενεράλε των νέων εργατικών αγώνων.