Ο καταλανός προπονητής Τσάβι Πασκουάλ θα μνημονεύει δύο περιστατικά, τα οποία στιγμάτισαν όχι μόνο τη θητεία του στην τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών Ευρώπης, αλλά ακόμη και την ψυχή του.
Το πρώτο αποτυπώνεται στην αμηχανία που ένιωσε αντικρίζοντας τα άγρια επεισόδια κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη στο Nick Galis Hall της Θεσσαλονίκης. Λογικά, για εκείνον θα αποτέλεσε πολιτισμικό σοκ η εικόνα της βίας που άναψε ως σπίθα στις θέσεις των επισήμων και επεκτάθηκε σε αρκετές γωνιές του ιστορικού γηπέδου. «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» θα σκέφτηκαν αρκετοί τηλεθεατές βλέποντας την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Βλέπετε, στα ισπανικά «κλάσικο» του μπάσκετ επικρατούσε πολιτισμός, είτε έβγαινε νικήτρια η δική του Μπαρτσελόνα είτε η Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο.
Το δεύτερο αφορά την πρωτοφανή απόφαση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλου να τιμωρήσει τους Πράσινους για τον αποκλεισμό με «sweep» (3-0) από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στην Αθήνα με πούλμαν και όχι αεροπορικώς, όπως συνηθίζεται στα ταξίδια από και προς το εξωτερικό. Κάποιοι σκέφτηκαν ακαριαία ότι ο Γιαννακόπουλος ήταν τόσο απογοητευμένος από την εικόνα της ομάδας του, η οποία μετρά μόλις μία νίκη και εννέα ήττες στις τρεις τελευταίες σειρές πλέι οφ, ώστε με αυτή την απόφαση, που έκανε τον γύρο του κόσμου, θα εξωθούσε τον Καταλανό σε παραίτηση.
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Παρεμπιπτόντως, το συμβόλαιο του Τσάβι έχει διάρκεια ώς το καλοκαίρι του 2019 με ετήσιες αποδοχές ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, συνεπώς υπάρχει πολύ μεγάλη αποζημίωση. Οταν το υπέγραφε, οι περισσότεροι είχαν συμφωνήσει ότι ο 45χρονος κόουτς ήταν ο καλύτερος προπονητής για τον ΠΑΟ στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή, αναγνωρίζοντας ότι υπερέχει έναντι των Αργύρη Πεδουλάκη, Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Σάσα Τζόρτζεβιτς. Πράγματι, ο Καταλανός είναι εξαιρετικά οξυδερκής, υπέρμετρα εργατικός, επιβάλλει ισονομία και όχι ταμπέλες στα αποδυτήρια και είναι άριστος στη διαχείριση των προσωπικοτήτων, ακόμη και των πιο «δύσκολων». Ως προς το τελευταίο, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, που έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με αρκετούς προπονητές στην καριέρα του, παραδέχτηκε τον ρόλο του Τσάβι στην αναγέννησή του.
Στη φετινή Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό ο Τσάβι πέτυχε μεγάλες νίκες, με αποκορύφωμα την επικράτηση επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας και επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, ενώ χάρη στην «άλωση» της έδρας της Μπασκόνια και της Μακάμπι, οι Πράσινοι (με απολογισμό 19 νίκες – 11 ήττες, όσες και ο τρίτος Ολυμπιακός) κατέκτησαν την τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, όπου λόγω της ανέλπιστης νίκης της Ζαλγκίρις Κάουνας επί της Μπασκόνια, το τείχος που ορθώθηκε μπροστά τους έγραφε το όνομα… Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
«ΜΑΛΑΚΟΣ». «Στη σειρά με τη σκληροτράχηλη Φενέρμπαχτσε ο Τσάβι έγινε πάλι Ισπανός» μας είπε άνθρωπος που ζει στη Βαρκελώνη και παρακολουθεί επισταμένως την πορεία του Καταλανού, εννοώντας ότι όπως συχνά η Μπαρτσελόνα, έτσι και ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε υπερβολικά μαλακός («soft») στους κρίσιμους αγώνες των πλέι οφ, με αποτέλεσμα να καταποντιστεί με δεύτερο σερί 3-0 μετά το περυσινό από την Μπασκόνια. Απαντες παραδέχθηκαν ότι η Φενέρμπαχτσε εμφανίστηκε πιο έτοιμη πνευματικά. Ο Ομπράντοβιτς πρώτα νίκησε στο μυαλό την πρώην ομάδα του και μετά τη νίκησε τρεις φορές στο παρκέ.
Ο Τσάβι δεν έκανε κάτι δραστικό για να το αποσοβήσει. Αυτό βέβαια είναι άλλο και διαφορετικό το να αποφασίζεται να επιστρέψει η αποστολή στη βάση της με πούλμαν. Ακόμη και έτσι, πάντως, μια ισχυρή προσωπικότητα στον πάγκο, ένας Ομπράντοβιτς ή ένας Ιβκοβιτς, δεν θα το δεχόταν, ο κόσμος να χαλάσει! Ο Τσάβι, όμως, ένας κατά γενική ομολογία ικανότατος κόουτς, δεν προέταξε τα στήθη του λέγοντας «όχι». Και γι’ αυτό δεν θα φτάσει ποτέ στο επίπεδο των κορυφαίων σέρβων δασκάλων.