Στον πόλεμο όλα επιτρέπονται: κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε η υποψήφια της Ακροδεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πριν επισκεφθεί αιφνιδίως χθες τους εργαζομένους ενός εργοστασίου της Whirlpool στην Αμιένη που κινδυνεύει να κλείσει, εν μέσω προγραμματισμένης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην περιοχή. Η Λεπέν κάθησε ένα δεκάλεπτο με τους εργαζομένους που συμμετέχουν στην ομάδα περιφρούρησης της απεργίας, στο πάρκινγκ του εργοστασίου, έβγαλε μπόλικες χαμογελαστές σέλφι και αποχώρησε υποσχόμενη να «σώσει» το εργοστάσιο από την «άγρια παγκοσμιοποίηση». Οταν έφτασε στο ίδιο σημείο λίγες ώρες αργότερα ο Μακρόν, που στο μεταξύ συναντούσε τη διακλαδική συνδικαλιστική επιτροπή του εργοστασίου, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και ιαχές του τύπου «Μαρίν, πρόεδρος!». Η Σομ, άλλωστε, η περιφέρεια όπου ανήκει η Αμιένη, η γενέτειρά του, ψήφισε σε ποσοστό 31,37% Ακροδεξιά στον πρώτο προεδρικό γύρο. Και αυτή η περιοχή της Πικαρδίας έχει ήδη βιώσει πολυάριθμα λουκέτα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Λίγο λίγο, όμως, ο Μακρόν κατάφερε να ρίξει γέφυρες και να κάνει έναν –τεταμένο, έστω –διάλογο με τους εργαζομένους, παραμερίζοντας τους δημοσιογράφους, σε ζωντανή αναμετάδοση στο facebook. Και όταν αποχώρησε 40 λεπτά αργότερα, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο ήρεμη, τις αποδοκιμασίες αντικατέστησαν κάποιες έστω χειραψίες.
Σε αυτό το πάρκινγκ ενός εργοστασίου που κατασκευάζει στεγνωτήρια οι δύο διαφορετικές προτάσεις που κομίζουν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι έγιναν απολύτως ξεκάθαρες. Η Whirlpool θέλει να μεταφέρει την παραγωγή στην Πολωνία, το εργοστάσιο όπου απασχολούνται 286 άνθρωποι κινδυνεύει να κλείσει. Ως γνήσια εκπρόσωπος του εθνολαϊκισμού και του προστατευτισμού, η Λεπέν δήλωσε πως βρίσκεται «ακριβώς εκεί όπου πρέπει», μεταξύ των εργαζομένων της Whirlpool που «αντιστέκονται σε αυτό το επονείδιστο οικονομικό μοντέλο». «Δεν τρώω πτι-φουρ με κάποιους εκπροσώπους που στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν παρά τους εαυτούς τους», πρόσθεσε εν είδει σπόντας για τον Μακρόν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να σώσει το εργοστάσιο, θέτοντάς το εφόσον εκλεγεί «υπό προσωρινή προστασία μέσω συμμετοχής του κράτους αν χρειαστεί» και προανήγγειλε πως «κάθε προϊόν το οποίο θα βγαίνει από ένα εργοστάσιο που μεταφέρθηκε στο εξωτερικό προκειμένου να εισαχθεί και να μεταπωληθεί στη γαλλική αγορά θα φορολογείται με 35%».
Αφού στηλίτευσε τη μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης από τη Λεπέν, ο σοσιαλφιλελεύθερος Μακρόν είπε στους εργαζομένους πως δεν πήγε να τους δώσει κούφιες υποσχέσεις. «Η απάντηση σε αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι η κατάργηση της παγκοσμιοποίησης ή το κλείσιμο των συνόρων. Αυτοί που σας τα λένε αυτά σάς λένε ψέματα! Το κλείσιμο των συνόρων είναι μια απατηλή υπόσχεση. Πίσω από αυτήν υπάρχει η καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας που χρειάζονται τα σύνορα ανοιχτά» δήλωσε. Εδωσε πάντως κάποιες υποσχέσεις και ο ίδιος: να μην εγκρίνει κανένα σχέδιο διάσωσης των θέσεων απασχόλησης που δεν στέκεται «στο ύψος των περιστάσεων» και να αναζητήσει έναν αγοραστή «ο οποίος θα κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους». «Εγώ δεν ήρθα εδώ για να βγάλω σέλφι», δήλωσε. «Δεν σας δίνω κούφιες υποσχέσεις, σας λέω απλά: η ανάκαμψη της Γαλλίας θα χρειαστεί χρόνο. Και θα επιστρέψω για να λογοδοτήσω». Επεισε; Οχι απαραίτητα, όπως επεσήμαινε η «Monde», έδειξε όμως πως δεν αποφεύγει την αντιπαράθεση –πως προσπαθεί, όπως υποσχέθηκε, να πείσει. Την κατάστασή του είχε κάνει λίγο πιο δύσκολη μια γκάφα ενός γνωστού υποστηρικτή του, του οικονομολόγου Ζακ Αταλί, παλιού συμβούλου του Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος χαρακτήρισε χθες το μεσημέρι την υπόθεση του εργοστασίου της Whirlpool στην Αμιένη «δευτερεύουσα», με την έννοια ότι ένας πρόεδρος «δεν είναι εδώ για να διευθετεί κάθε μεμονωμένη περίπτωση αλλά για να δημιουργεί τις συνθήκες ενός συνολικού πλαισίου». Τα στελέχη του En Marche! δεν έκρυψαν την οργή τους: «Ο Ζακ Αταλί μόλις έδειξε πως ανήκει στον παλιό κόσμο. Και εκεί να μείνει» του διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Μπενζαμέν Γκριβό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο προεδρικό γύρο με 60%-60,5%, έδειξαν δύο νέες δημοσκοπήσεις χθες. Αλλά η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν μειώθηκε σε τρεις ημέρες κατά 7%, από 78% στο 71% για τους πρώτους και από 64% στο 57% για τους δεύτερους. Και μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε πως το 52% των Γάλλων θεωρεί αποτυχημένο το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. Ενώ το 61% θεωρεί επιτυχημένο το ξεκίνημα της καμπάνιας της Μαρίν Λεπέν.