Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να έχουν διαφωνίες παρότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υποχωρήσει από την αρχική θέση της, που ήταν ο σεβασμός στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για καμία επιπλέον Κυριακή πέραν των οκτώ που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί.
«Η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη η αξιολόγηση» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες την Κυριακή μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η επιμονή των θεσμών για επαναφορά της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι δύσκολο να καμφθεί και στην κυβέρνηση ήδη προλειαίνουν το έδαφος για τις αλλαγές που έρχονται.

Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για επιπλέον Κυριακές λειτουργίας, ίσως και όλες. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν επίσης τον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα όπως και το μέγεθος των καταστημάτων, που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία. Επιπλέον ζητούν να μην έχουν οι αντιπεριφερειάρχες λόγο στις αποφάσεις για τον καθορισμό του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν να παρέχεται δυνατότητα και στα μεγάλα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές κατά το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος χωρίς την άδεια του αντιπεριφερειάρχη για περιοχές οι οποίες θεωρούνται τουριστικές, στις οποίες το ποσοστό των τουριστών υπερβαίνει το 8% των κατοίκων ή στις οποίες βρίσκονται περισσότερες από 2.000 κλίνες. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επισημαίνουν ότι απώτερος στόχος των απαιτήσεων των θεσμών είναι η απελευθέρωση των Κυριακών για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές λειτουργίας δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη μόνο σε εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., εφόσον δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης και εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» ούτε βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Και ενώ ακόμα κυβέρνηση και θεσμοί διαπραγματεύονται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, έντονες είναι οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων και εργαζομένων οι οποίοι έχουν προαναγγείλει για αύριο Τετάρτη κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του εμπορίου, δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Είναι εμφανέστατο ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls».

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων και των εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία η εφαρμογή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων για οκτώ Κυριακές τον χρόνο, όπως έχουν αποδείξει μελέτες που διενήργησαν επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία, ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οπως υπογραμμίζουν, οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της Κυριακής είναι αντίθετη, και άρα αντισυνταγματική, με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πιλοτική απελευθέρωση λειτουργίας καταστημάτων τις 52 Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας.