Αναζωπυρώνεται το μέτωπο των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση μετά το αίτημα των θεσμών για επιπλέον άνοιγμα της φαρμακευτικής αγοράς και τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από μεγάλες αλυσίδες λιανικής.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε νομοθετήσει το περασμένο έτος ένα μέτρο – χρυσή τομή, κατευνάζοντας έτσι την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει για την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ.

Πιο συγκεκριμένα, επέτρεψε την είσοδο στα σουπερμάρκετ ενός μέρους από αυτή την κατηγορία σκευασμάτων, ονομάζοντας τη νέα αυτή λίστα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα).

Ειδικότερα, από τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, που στη χώρα μας αριθμεί 1.582 σκευάσματα, μόνο τα 216 μεταφέρθηκαν αρχικά στη νέα λίστα των ΓΕΔΙΦΑ. Από τότε φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας χρήσεως –όπως είναι τα παυσίπονα, τα αντιόξινα σκευάσματα (για την αντιμετώπιση της καούρας), τα υπακτικά (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας), τα κολλύρια, οι αναλγητικές κρέμες, τα αντικνησμώδη και τα αντιπυρετικά –διακινούνται πλέον και από αλυσίδες λιανικής.

Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί επιμένουν στη διεύρυνση της λίστας ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα σκευάσματα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει και το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Εάν ισχύσει αυτή η απαίτηση, τότε θα καταργηθούν οι κόφτες που ισχύουν για σταδιακή αύξηση των τιμών.

Γιατί το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αποτελεί στα χρόνια του Μνημονίου πεδίο… μάχης μπορεί να εξηγηθεί από τα εξής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές του χώρου:
Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ, σκευασμάτων γνωστών και ως OTC (Over The Counter), ξεπερνά τα 73 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυναμική είναι η παρουσία τους και στη χώρα μας, καθώς ο τζίρος τους ξεπερνά ετησίως τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μερίδιο από τον μικρό θησαυρό διασφαλίζει όμως και το κράτος από την απελευθέρωση τους, καθώς με την έξοδο τους από τα φαρμακεία ο ΦΠΑ των ΓΕΔΙΦΑ αυξήθηκε αυτόματα από το 6% στο 23%.

Σημειώνεται ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το καθεστώς τιμολόγησης και πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).