Οι αγορές προεξοφλούν ότι ο ΟΠΕΚ θα επεκτείνει τουλάχιστον έξι μήνες τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής με τελικό στόχο να στηριχθούν οι τιμές στα σημερινά ή σε υψηλότερα επίπεδα.

Στα τέλη του 2016 οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, σε συνεργασία με πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή για έξι μήνες κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια ώστε να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 30 εκατ. βαρέλια.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα και πλέον όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚ θα επιδιώξει να συνεχίσουν να υφίστανται οι περιορισμοί στην παραγωγή. Σήμα ότι θα συζητηθεί μια τέτοια κίνηση έχουν δώσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από τη Σαουδική Αραβία.

Οπως ανέφεραν στο Bloomberg στελέχη της αγοράς μαύρου χρυσού, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν ξανά στα 40 δολάρια το βαρέλι εάν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνονται στα 48,7 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 51,30 δολάρια το βαρέλι. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του πετρελαίου πέρυσι έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ωφέλησε σημαντικά τους καταναλωτές ενέργειας αλλά δημιούργησε μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που αποφάσισαν να αναλάβουν δράση με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Εάν υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να διατηρηθεί μειωμένη η παραγωγή, αυτή αναμένεται να ισχύσει για άλλους έξι ή ακόμη και δώδεκα μήνες. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 25 Μαΐου.