«Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η συζήτηση έχει κλείσει. Φτάνει με τον εσωκομματικό πόλεμο. Οι ψηφοφόροι μας επέλεξαν τον γραμματέα τους και δεν σηκώνω κουβέντα». Μπορεί να είναι κανείς τόσο κάθετος έπειτα από μια νίκη. Ναι, αν αυτή η νίκη είναι διπλή. Και ο Ματέο Ρέντσι πέτυχε ακριβώς μια τέτοια νίκη. Πρώτα επειδή ψηφίστηκε από το 70% των πολιτών που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος. Κι έπειτα επειδή ο αριθμός αυτών των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία: περισσότεροι από 1,8 εκατ. άνθρωποι στήθηκαν στην ουρά για να εκλέξουν τον νέο ηγέτη της ιταλικής Κεντροαριστεράς.

Ηταν περίπου οι μισοί σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα συστήθηκε για πρώτη φορά στους πολίτες με μια ανοιχτή διαδικασία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν υψηλός –με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της «σινιόρα Τερέζα», όπως έγινε γνωστή από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, που ψήφισε στα 102 της χρόνια δηλώνοντας στα έκπληκτα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ότι «στην ψήφο δεν υπάρχει ηλικία». Αυτό το πάθος δεν αναιρεί φυσικά το γεγονός ότι οι (πολύ) νεότεροι σε ηλικία πολίτες γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία. Οι αναλυτές όμως συμφωνούν ότι από το 2007 έχει περάσει μια πολιτική αιωνιότητα. Η σημερινή είναι μια άλλη Ιταλία, ενώ η Κεντροαριστερά έχει δοκιμαστεί και εξακολουθεί να δοκιμάζεται στην κυβέρνηση και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Από αυτή την άποψη, οι προκριματικές εκλογές δεν ήταν μόνο μια διαδικασία επανανομιμοποίησης του Ματέο Ρέντσι αλλά και ένα τεστ κοπώσεως για την ίδια την Κεντροαριστερά, που φαίνεται ότι το πέρασε με επιτυχία: παρά τη φθορά της εξουσίας, το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που χάθηκε και μια διάσπαση κορυφής, η Κεντροαριστερά φαίνεται ότι αντέχει. Τόσο όσο ώστε να καλύψει τις οκτώ μονάδες διαφορά που τη χωρίζουν από το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στις δημοσκοπήσεις και να βγει νικήτρια στις εθνικές εκλογές; Μένει να φανεί. Οπως πάντως σημειώνει ο διευθυντής της «Ρεπούμπλικα» Μάριο Καλαμπρέζι, ο Ρέντσι θα πρέπει να αποφύγει αυτόν ακριβώς τον πειρασμό: να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (ο Νοέμβριος φαίνεται πως είναι η ημερομηνία που προτιμά τώρα), ελπίζοντας σε μια άτυπη ρεβάνς μετά την ήττα στο δημοψήφισμα.

Αν προχθές πέτυχε μια διπλή νίκη, σε αυτή την περίπτωση θα έκανε ένα διπλό λάθος. Το ένα είναι ότι θα τραβούσε την πρίζα από μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται στο δικό του κόμμα. Το δεύτερο θα ήταν η κήρυξη πολέμου μέχρις εσχάτων με τους λαϊκιστές –η επανάληψη, δηλαδή, της αποτυχημένης στρατηγικής του δημοψηφίσματος. Το βέβαιο είναι ότι ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος δεν θα μείνει αδρανής. «Από δω και στο εξής θα παρεμβαίνω κάθε φορά που θα το θεωρώ απαραίτητο. Η κυβέρνηση εργάζεται καλά, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα και εμείς θα τη βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε θυμίζοντας, περισσότερο από επανεκλεγέντα γραμματέα, σκιώδη πρωθυπουργό.

«Αγαπητέ Εμανουέλ. Είμαστε στο πλευρό σου»

Ο Ματέο Ρέντσι δοκιμάστηκε στις εσωκομματικές κάλπες, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθείας στις προεδρικές. Αισθάνονται να ανήκουν πάντως στο ίδιο στρατόπεδο. «Μπράβο, Ματέο Ρέντσι. Μαζί αλλάζουμε την Ευρώπη, με όλους τους προοδευτικούς» έγραψε στο twitter ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας. Μέσω twitter απάντησε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας: «Σε ευχαριστώ, αγαπητέ Εμανουέλ. Είμαστε στο πλευρό σου. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Ευρώπη (την οποία ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε μαζί)» έγραψε.

70,01%

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Ματέο Ρέντσι απέσπασε το 70,01% των ψήφων από τους 1.848.658 φίλους του Δημοκρατικού Κόμματος που προσήλθαν στις κάλπες. Ο Αντρέα Ορλάντο έμεινε στο 19,5% και

ο Μικέλε Εμιλιάνο στο 10,49%.