Ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι για την απόφαση χρειάστηκε μόλις ένα λεπτό. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για «μερικά λεπτά». Το βέβαιο είναι ότι το περασμένο Σάββατο, στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν σε χρόνο-ρεκόρ την απόφαση να είναι σκληροί στις συνομιλίες για το Brexit. Οπως είπε αυτοσαρκαζόμενος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν «η πρώτη και τελευταία φορά» που η Ενωση έλαβε τόσο γρήγορα μια απόφαση.

Πώς εξηγείται αυτή η αποφασιστικότητα; Οι Ευρωπαίοι θέλουν πρώτα απ’ όλα να δείξουν στη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι είναι ενωμένοι. «Είναι πιο εύκολο για τη Βρετανία να μιλάμε με μια φωνή και να θέτουμε με σαφήνεια τους όρους μας» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν πρέπει να έχουμε τιμωρητική στάση, από την άλλη πλευρά όμως είναι σαφές ότι η Ευρώπη γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και ότι η Βρετανία θα είναι σε χειρότερη θέση έξω από την ΕΕ παρά μέσα σ’ αυτή», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Καταλυτικό ρόλο όμως στην εκδήλωση αυτής της σπάνιας ενότητας φαίνεται πως έπαιξε η ενημέρωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το δείπνο που του παρέθεσε η Τερίζα Μέι την περασμένη Τετάρτη στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η τελευταία τον προειδοποίησε ότι για να καταβάλει η κυβέρνησή της το κόστος του «διαζυγίου» με την ΕΕ, που υπολογίζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2019 πλήρης εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η απαίτηση αυτή όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Ευρώπη, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως το πρώτο πράγμα που θα πληροφορηθεί η Βρετανία, όταν ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο οι επίσημες διαπραγματεύσεις, είναι ότι πρέπει να ρυθμίσει το ζήτημα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, τον λογαριασμό του «διαζυγίου» και τα σύνορα με την Ιρλανδία πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η Μέι είπε στον Γιούνκερ ότι με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρωστά στην ΕΕ ούτε μια πένα. Αναφερόμενη στα δικαιώματα των υπηκόων τής Ενωσης που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, η πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι στο μέλλον θα είναι τα ίδια μ’ εκείνα των μη βρετανών πολιτών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, απάντησε ο Γιούνκερ, αφού σήμερα οι υπήκοοι της ΕΕ έχουν περισσότερα δικαιώματα. «Νομίζω πως υποτιμάς το ζήτημα αυτό, Τερίζα» της είπε.

«Φεύγω από την Ντάουνινγκ Στριτ με δέκα φορές περισσότερες επιφυλάξεις από πριν» είπε ο Γιούνκερ στη Μέι, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. Κι ύστερα τηλεφώνησε στη Μέρκελ και της είπε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός ζει σε έναν διαφορετικό γαλαξία.

Πηγές που πρόσκεινται στον Γιούνκερ λένε τώρα ότι οι πιθανότητες να αποτύχουν οι συνομιλίες για το Brexit είναι πάνω από 50%. Αλλά η Μέι δείχνει προς το παρόν να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και την προοπτική να συντρίψει τους αντιπάλους της τόσο μέσα όσο κι έξω από το κόμμα. Η τελευταία δημοσκόπηση της ICM που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δίνει στους Τόρις προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών (47% έναντι 28%). Είναι προφανές ότι η σκληρή στάση της πρωθυπουργού αρέσει στους ψηφοφόρους.