Την εικασία ότι η Κίνα βρίσκεται ενδεχομένως πίσω από τις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν δεν πιάσετε έναν χάκερ, εντάξει, στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να πείτε ποιος έκανε την παραβίαση. Θα μπορούσε να είναι η Κίνα, θα μπορούσαν να είναι πολλές άλλες ομάδες» είπε ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο κανάλι CBS, το κείμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα χθες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του, τον οποίο είχε εκφράσει για πρώτη φορά την παραμονή των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου. Ο Τραμπ έχει απορρίψει δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα είχε παραβιάσει τα συστήματα των Δημοκρατικών για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει τις εκλογές. Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ πολλών πιθανών υπόπτων για τις υποκλοπές.

Πρόσφατα ο Τραμπ έχει αμβλύνει την κριτική του εναντίον των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον αναζητά την υποστήριξη του Πεκίνου για να μειώσει τις στρατιωτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Προτού εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία, υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στις υποκλοπές. Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα μέλη της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ είχαν σχέσεις με τη Ρωσία.