Μεγάλη εγκληματική οργάνωση που από το 2013 εμπλέκεται στην παράνομη εμπορία συσκευών κινητών τηλεφώνων, ζημιώνοντας σημαντικά το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρων, εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σε 19 ταυτόχρονες έρευνες στο κέντρο της Αθήνας και διάφορες άλλες περιοχές της Αττικής την περασμένη Τετάρτη, συνέλαβε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά μέλη. Πρόκειται για επτά αλλοδαπούς, από Πακιστάν και Μπαγκλαντές, ηλικίας από 24 έως 45 ετών, και τρεις Ελληνες, ηλικίας από 37 έως 51 ετών.

Ειδικότερα, με την κατάρτιση και χρήση πλαστών ή νοθευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, το εν λόγω κύκλωμα σύστηνε εικονικές ατομικές επιχειρήσεις που εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες κινητών τηλεφώνων από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συναλλαγές αυτές ως ενδοκοινοτικές απαλλάσσονταν από τη χρέωση ΦΠΑ. Ωστόσο, κατά τη μεταπώληση των προϊόντων αυτών στην ελληνική αγορά τα μέλη της οργάνωσης που διαχειρίζονταν τις εικονικές αυτές επιχειρήσεις εισέπρατταν τον ΦΠΑ που αναλογούσε, αλλά ουδέποτε τον επέστρεφαν στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγο Ανδρέα Αποστολόπουλο, ενεργούσαν με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου» εμπόρου και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές.

Οπως εξήγησε ο υποστράτηγος, το κύκλωμα υποτιμολογούσε συστηματικά τα επώνυμα κινητά τηλέφωνα κατά τη μεταπώλησή τους στην εγχώρια αγορά, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό τις χαμηλότερες τιμές έναντι εμπορικών ανταγωνιστών τους, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις.

Οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται απόκρυψη εισοδημάτων περίπου 6.000.000 ευρώ. Επίσης δηλώθηκαν εικονικές αγορές εμπορευμάτων αξίας περίπου 11.000.000, με σκοπό οι δράστες να μειώσουν τον οφειλόμενο προς το ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ. Η συνολική αξία των ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται, κατά προσέγγιση, σε περίπου 58.000.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράβαση της νομοθεσίας για τα σήματα, τις φορολογικές διαδικασίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και της νομοθεσίας για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα τρία μέλη της οργάνωσης, τα οποία δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν, καθώς και εννέα άτομα, οκτώ Ελληνες και μία αλλοδαπή, που κατηγορούνται ως συνεργοί τους στις φορολογικές παραβάσεις και στη χρήση πλαστών εγγράφων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ειδικό ανακριτή.