Αν θέλετε να καταλαβαίνετε καλύτερα τους άλλους, ίσως πρέπει να πάψετε να ασχολείστε με αυτούς και να ακούσετε (κυριολεκτικά) την καρδιά σας, συνιστούν βρετανοί ψυχολόγοι.
Σε σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η επίγνωση που έχει κανείς για το σώμα του συσχετίζεται με την ικανότητά του να «διαβάζει» τα συναισθήματα των άλλων.
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cortex, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στο Κέιμπριτζ, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να συγκεντρωθούν για να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους νοερά (δηλαδή δίχως να τους αναζητήσουν στον καρπό ή στην καρωτίδα αρτηρία στον λαιμό τους).
Στη συνέχεια, τους είπαν να δουν μία σειρά από βιντεοκλίπ που αφορούσαν τις κοινωνικές σχέσεις.
Στη διάρκεια των βιντεοκλίπ, τους ζητούσαν να περιγράφουν τι πίστευαν πως ένιωθαν και σκέπτονταν οι πρωταγωνιστές, καθώς και να απαντήσουν σε μη-κοινωνικά ερωτήματα, όπως τι καιρό έκανε σε αυτό που έβλεπαν.
Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές οι οποίοι είχαν κατορθώσει να μετρήσουν νοερά με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τους καρδιακούς παλμούς τους, ήταν πολύ καλύτεροι στην αξιολόγηση των συναισθημάτων στα βιντεοκλίπ.
Ωστόσο στις μη-κοινωνικές ερωτήσεις οι επιδόσεις τους ήταν εφάμιλλες με εκείνες των εθελοντών οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρωθούν ώστε να μετρήσουν σωστά τους κτύπους της καρδιάς τους.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί να καταλαβαίνει καλύτερα ό,τι νιώθουν οι άλλοι, φροντίζοντας να ακούσει προσεκτικά τους καρδιακούς παλμούς τους.
«Μοιάζει παράλογο, αλλά είναι απολύτως λογικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πούνιτ Σα, ψυχολόγος στο Anglia Ruskin.
«Όταν κάποιος επιπλήττει με άσχημο τρόπο ένα άλλο άτομο, ο οργανισμός του αντιδρά επιταχύνοντας τους καρδιακούς παλμούς του – ίσως για να τον κάνει να νιώσει ο ίδιος άγχος, ώστε να συναισθανθεί πως αυτό που κάνει είναι λάθος.
»Αν όμως ο άνθρωπος αυτός δεν αισθανθεί την αύξηση του παλμού του, μειώνονται οι πιθανότητες να καταλάβει ότι στεναχωρεί και φέρνει σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή του, και να αυτοσυγκρατηθεί».
Αν, λοιπόν, αποκτήσει κάποιος αυτή την επίγνωση, τότε άθελά του θα αποκτήσει καλύτερη ενσυναίσθηση των άλλων, κατέληξε.