Οι τοιχογραφίες και τα γκραφίτι, οι πιο χαρακτηριστικές μορφές της αστικής υπαίθριας τέχνης, συναντώνται ελεύθερα στους δρόμους, πέρα από τα συμβατικά όρια των μουσείων και των εκθέσεων, διατηρώντας την ιδιαιτερότητα της τεχνοτροπίας τους. Για τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, τέτοια έργα μαζί με άλλα στοιχεία της δημόσιας δημιουργίας θα αποτελέσουν κομμάτι του 2ου Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης, που διοργανώνεται από το ανεξάρτητο πολιτιστικό ίδρυμα Studio 4 υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ αυτό που έχει διετή συχνότητα αποτελείται από πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν εκφάνσεις της τέχνης που συναντάται στο δημόσιο χώρο καθώς και άλλες εικαστικές μορφές. «Η ιδέα προέκυψε πριν από το 2010 όταν έκανα την επιμέλεια σε αρκετές εκθέσεις με underground χαρακτήρα. Τότε διαπίστωσα ότι υπήρχαν αρκετά αντίστοιχα πρότζεκτ, ο χώρος είχε μια κινητικότητα και σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ραντεβού για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες και τα έργα» αναφέρει στο «Νσυν» ο γραφίστας Ανδρέας Φακής, που είναι ο επιμελητής και ο ιδρυτής του φεστιβάλ.

Για τη φετινή δεύτερη παρουσίασή του, οι άνθρωποι του φεστιβάλ αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα ως προς το πρόγραμμά του. Αν και υπάρχει μια συγκεκριμένη ραχοκοκαλιά εκδηλώσεων όπως εγκαταστάσεις, επιτελέσεις σε δημόσιους χώρους, τοιχογραφίες, έργα Διαδικτύου, εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια, ξεναγήσεις, δεν υπάρχει αυστηρό πλαίσιο πραγμάτωσής τους. Ετσι, οι διάφορες δράσεις και υποδράσεις θα ανακοινώνονται σταδιακά μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε πέφτει η αυλαία του φεστιβάλ, χτίζοντας επί της ουσίας ένα περιοδικό πρόγραμμα. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον όρο “θύρα” της τυπογραφίας, φτιάχνοντας μια θύρα χρόνου με τον ανθρώπινο παράγοντα κι έτσι το πρόγραμμα αναδιοργανώνεται ώστε να μην περιορίσουμε το εύρος του, όπως θα γινόταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν δεν είχε έρθει ακόμα το Ιντερνετ στην Ελλάδα και το πρόγραμμα βασιζόταν στην τυπογραφική αποτύπωσή του» τονίζει ο ιθύνων νους της διοργάνωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η εναρκτήρια δράση του είναι γνωστή και σταθερή. Πρόκειται για την ημερίδα «Επιβίωση: η τέχνη στον δημόσιο χώρο» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί θα λάβουν μέρος κάποιοι από τους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες έργα των οποίων θα δούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ενώ τον συντονισμό έχει ο εικαστικός και καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας Αλέξανδρος Ψυχούλης. Η θεματική δεν επιλέχτηκε τυχαία μιας και η επιβίωση είναι η κεντρική ιδέα που διαπνέει και ενώνει τα επιμέρους έργα του φεστιβάλ και απορρέει από την παρούσα κοινωνική και οικονομική συνθήκη του. «Είναι κάτι αρκετά επίκαιρο. Ενα υποπροϊόν η παραγωγή του οποίου άρχισε αρκετά πριν, αλλά τα αποτελέσματά του τα βλέπουμε πρόσφατα. Είναι κάτι που βιώνουμε όλοι με διαφορετικούς τρόπους» καταλήγει ο Ανδρέας Φακής.