Δεν ξέρουμε κατά πόσον οι διάλογοι Σόιμπλε – Βαρουφάκη, που παραθέτει ο τελευταίος στις σελίδες του βιβλίου του που δημοσίευσε η «Καθημερινή», έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά, υποθέτω, ο συγγραφέας αναδεικνύει εκεί αυτά που θεωρεί θεμελιώδη για τη στάση του.

Τι μαθαίνουμε λοιπόν; Πως όταν ο κ. Σόιμπλε του προτείνει το Grexit, ο ίδιος σκέπτεται σοκαρισμένος ότι του πρότεινε ουσιαστικά «τη διάλυση της ευρωζώνης». Και το υποστηρίζει επανειλημμένως στη συζήτησή του με τον γερμανό υπουργό, με φράσεις όπως: «Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου με το Grexit … Η νομισματική ένωση θα ξηλωθεί από παντού από δυνάμεις που δεν μπορείτε να ελέγξετε … Δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε τη χαοτική διαδικασία που θα πυροδοτήσει ένα Grexit … Σχεδιάζεις να ελευθερώσεις μια δυναμική που δεν μπορείς να ελέγξεις …».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε όλα αυτά απαντά σταθερά πως δεν είναι έτσι. «Μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα το ευρώ όταν φύγετε» είναι η άποψή του. Το συμπέρασμα του κ. Βαρουφάκη, όπως το διατυπώνει ως σκέψη εκείνης της στιγμής, είναι: «Ηταν φανερό ότι δεν είχε νόημα να προσπαθώ να τον πείσω ότι δεν μπορεί να ελέγξει ένα φαινόμενο τρομερό σαν δύναμη της φύσης».

Δεν χρειάζεται να είμαστε ψυχαναλυτές για να καταλάβουμε πως το φαινόμενο το τρομερό σαν δύναμη της φύσης είναι ο ίδιος. Αν τον διώξουν από το Eurogroup, θα καταστραφούν οι υπόλοιποι –όπως καταστράφηκαν οι κάτοικοι των Σοδόμων όταν κακοποίησαν τους δύο αγγέλους που πήγαν να τους σώσουν· ο δεύτερος άγγελος, φυσικά, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ξέρουμε, όμως, όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δημοψήφισμα απειλώντας με αποχώρηση και εμφάνιση της «τρομερής δύναμης της φύσης», οι αγορές και οι Ευρωπαίοι απάντησαν «καλό ταξίδι». Ο κ. Τσίπρας εξευτελίστηκε, όπως είπε ο σύντροφος Μελανσόν, και για τιμωρία μετέτρεψε τον κ. Βαρουφάκη σε στήλη άλατος· γιατί αυτός τον είχε πείσει πως ήσαν οι δύο άγγελοι που ή θα έσωζαν ή θα κατέστρεφαν τα Σόδομα και Γόμορρα της ευρωζώνης. Καταστραφήκαμε εμείς, οι πολίτες· ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να κυβερνά και ο κ. Βαρουφάκης γράφει βιβλία.

Αυτά που διαβάσαμε, επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε για τον κ. Βαρουφάκη: δεν μπορεί να δει πέρα από τον καθρέφτη του –ένας παραμορφωτικός του λούνα παρκ που τον δείχνει εκατόγχειρα γίγαντα, αυτός είναι ο αγαπημένος του.