Λευκός καπνός, αναφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς (τρόικα ή κουαρτέτο) αλλά μάλλον μόνο ως λευκός δεν περιγράφεται. Το βαρύ κόστος των μέτρων που άμεσα θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες της χώρας διαμορφώνει ένα νέο τοπίο λιτότητας και στασιμότητας στην αγορά και την κοινωνία.

Δεν είναι μόνο ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε και μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι μόνο πως σε μια ακόμη «περήφανη» και «μακρά» διαπραγμάτευση τελικώς δόθηκαν όλα από τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο πως εξαιτίας αυτής ακριβώς της διαπραγμάτευσης χάθηκε το τρέχον έτος.

Είναι και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: το τοπίο που διαμορφώνεται θα είναι ασφυκτικό για την Οικονομία επειδή ακριβώς βασίζεται σε μια αντι-αναπτυξιακή λογική που εγκλωβίζει τις νεότερες γενιές και τις πιο δημιουργικές δυνάμεις. Για ακόμη μια φορά το μάρμαρο πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι και μάλιστα σε μια συμφωνία που δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις να πιάνουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να κουρεύουν κι άλλο τις συντάξεις.

Η συμφωνία που επήλθε τελικώς δεν φαίνεται να μπορεί να είναι συνώνυμη του εξιτηρίου της χώρας από την κρίση. Η κυβέρνηση πέτυχε να συνομολογήσει ένα νέο είδος Μνημονίου και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Κι όλα αυτά με κυνισμό και με το προπέτασμα καπνού των λεγόμενων αντιμέτρων.