«Είναι δικαιολογημένη –αν θέλετε –η καθυστέρηση της αξιολόγησης διότι υπήρχε μια συνεχής, πραγματική διαπραγμάτευση για κρίσιμα ζητήματα όπως εκτιμώ, τα οποία επιτέλους έτυχαν κάποιας θετικής ρυθμίσεως, κάποια μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα έχουν την αρνητική τους βαρύτητα και θα δημιουργήσουν επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα σε κάποια στρώματα. Εκτιμώ, όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία έχει επέλθει, ανοίγει η συζήτηση και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, για το χρέος». Θα μπορούσε να τα έχει πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο μπρίφινγκ. Τα είπε όμως –ίσως με μεγαλύτερη θέρμη κι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο –ο Φώτης Κουβέλης στον Flash. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς –αυτός είναι ο τωρινός επίσημος τίτλος του συντρόφου Κουβέλη –είναι συριζαϊκότερος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε επιτιθέμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν μη τι άλλο, οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ότι έχει υπομονή και επιμονή. Τι κι αν μέχρι και ο Βασίλειος Κωστέτσος συστήνεται πια ως μετανοημένος ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ –με την εμβληματική δήλωση «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για εμάς. Περνούν μπροστά από την Κανάρη από το μαγαζί μου και δεν λένε ούτε γεια, έλεος» –; Ο Κουβέλης, που, μεταξύ μας, ζει το ίδιο δράμα με τον Βασίλειο, συνεχίζει να στηρίζει.
Κουλτούρα
«Εμείς έχουμε μια πολιτική κουλτούρα και αρνούμαι να αντιπαρατεθώ σε μια λογική προσωπικών ύβρεων σε προσβολές της οικογένειάς μου, όλα αυτά τα έχουμε ξαναζήσει και το 1996· πρόκειται για ένα σίκουελ, αυτοί που μας επιτίθενται είναι τα απολειφάδια του ΠΑΣΟΚ του κ. Τσοχατζόπουλου, είναι η νεολαία του Ακη που ενορχηστρωμένα μάς επιτίθενται, αυτό είναι λυπηρό αλλά εμείς αντέχουμε». Τάδε έφη Στέφανος Ξεκαλάκης στα ερτζιανά του North 98. O πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ, που δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία καθαίρεσής του και παραμένει κατά τα λεγόμενά του γραμματέας ΠΑΣΟΚ. Πάλι καλά, πάντως, που έχει πολιτική κουλτούρα. Γιατί αν δεν τον συγκρατούσε ο χαλινός του πολιτισμού, ώστε να αποκαλέσει απλά «απολειφάδια του Τσοχατζόπουλου» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, πιθανότατα θα παρενέβαινε το ΕΣΡ.
«Υποκρισία»
«Μπορεί να είναι κάποιος υπερασπιστής των εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών όταν ως Γραμματέας επί τρία χρόνια δεν πραγματοποίησε ούτε μια ψηφοφορία; Υποκρισία. Μπορεί να μιλά κάποιος για νέο ήθος όταν επιβάλλει ως Γραμματέα της Παράταξης αυτόν που ζητούσε την παραίτηση του πρώην Προέδρου Β. Βενιζέλου; Δεν είναι μήνυμα νομιμοποίησης του πολιτικού τυχοδιωκτισμού; Υποκρισία. Ο κ. Πιτέλα και οι σοσιαλδημοκράτες να κάνουν δημόσιες σχέσεις με τον κ. Τσίπρα και κάποιοι να εθελοτυφλούν στις Βρυξέλλες εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, για να μη χαλάσουν τις δικές τους δημόσιες σχέσεις; Υποκρισία». Οι τέσσερις αυτές ερωταπαντήσεις ανήκουν στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που ανήρτησε ένα μακροσκελές άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι είναι οι υποκριτές που δεν κατονομάζει; Το κουίζ είναι μηδαμινής δυσκολίας. Στέφανος Ξεκαλάκης και Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι κοινό μυστικό στους πασοκικούς κόλπους ότι Κωνσταντινόπουλος και Ανδρουλάκης δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις. Οπότε μάλλον θα υπάρξει αντίδραση.
Ερωτήσεις
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τη Λυδία Κονιόρδου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τι ερωτάται η υπουργός; «Σε ποια φάση βρίσκεται το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Εισιτηρίων, ενόψει της θερινής περιόδου 2017;». Και «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αναμόρφωση πωλητηρίων και καφέ-εστιατορίων;». Βασικά, ο ερωτών βουλευτής ανησυχεί επειδή «τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν στην Ελλάδα προνομιακό πεδίο παραγωγής πλούτου» και γιατί «η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους αποτέλεσε μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από την άνοιξη του 2015». Αλλά «δυο χρόνια αργότερα, μάλιστα σε περίοδο αύξησης των τουριστών και, όλως παραδόξως, μείωσης των πληρωμένων εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους (ΕΛΣΤΑΤ, α’ 9μηνο 2016), το σύστημα e-ticketing δεν έχει ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται». Η κατά Ξυδάκη «τότε πολιτική ηγεσία» του υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο Ξυδάκης. Θα υπέθετε κανείς ότι είναι τόσο υπεράνω που αποφεύγει να αναφερθεί ονομαστικά στον εαυτό του. Θα το υπέθετε αν δεν είχε ήδη δώσει δείγματα –ακολουθώντας την παράδοση όσων έχουν βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος –πως συνεχίζει να ελπίζει ότι στον επόμενο ανασχηματισμό θα επιστρέψει σε κάποιο κυβερνητικό έδρανο. Το πρώτο ήταν η πρόσφατη δήλωση ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Κι ύστερα ήρθαν οι αιχμές κατά της Κονιόρδου.