Ο πολιτικός χρόνος στα χρόνια του Μνημονίου είναι ιδιαίτερα πυκνός και οι μήνες μοιάζουν με χρόνια. Ετσι, δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι έχουν περάσει σκάρτα δύο χρόνια από τότε που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπο)δεχόταν στο γραφείο του στη Μεσογείων τους εκπροσώπους των θεσμών ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και χθες επιχείρησε να «μπουκάρει» στη συνάντηση στο Χίλτον, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Στρατούλη, τη Νάντια Βαλαβάνη και άλλα νυν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, τα οποία το 2015 ήταν ακόμη υπό την πολιτική στέγη της Κουμουνδούρου και υπηρετούσαν την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στους επάρατους τροϊκανούς. Το ότι ζήτησε μάλιστα «να αποδοθεί το Χίλτον στον ελληνικό λαό», καλύτερα να μείνει ασχολίαστο…

Το ίδιο πολύς χρόνος έχει περάσει, βέβαια, και από την περσινή Πρωτομαγιά. Τότε, οι συζητήσεις των δύο πλευρών στο Χίλτον είχαν διακοπεί λόγω της ημέρας, με πρωτοβουλία των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης. Κάποιοι συνάδελφοί μου θυμήθηκαν μάλιστα ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είχε αποκαλέσει μεταξύ αστείου και σοβαρού τους δημοσιογράφους «απεργοσπάστες». Καμία σχέση δηλαδή με τη χθεσινή πρεμούρα να υπογραφούν τα κείμενα και να κλείσει η συμφωνία…

Γι’ αυτό και σύσσωμη η κυβέρνηση επιχειρεί ενέσεις ηθικού στους βουλευτές της, όσο πλησιάζει η δύσκολη ώρα της ψήφισης των μέτρων της συμφωνίας. Με τη φράση μάλιστα «καλούς μας αγώνες» συνόδευσε ο Πρωθυπουργός το μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο διαπραγματευόταν στο Χίλτον τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άνοιγε διάλογο μέσω… twitter με τη ΝΔ για τα εργασιακά, καλώντας την ειρωνικά «να συμπαρασταθεί στο ΔΝΤ», και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υποστήριζε ότι «την Ιστορία γράφουν οι συλλογικές διεκδικήσεις».

Από κοντά και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, ο οποίος υπενθύμιζε στη δική του δήλωση ότι «η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα». Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ωστόσο, «παράκουσαν» την προτροπή της Κουμουνδούρου και δεν κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο, όπως έκαναν τις προηγούμενες χρονιές… Προφανείς οι λόγοι και τα συμπεράσματα!

Κυριάρχησε το ΠΑΜΕ

Για το ΠΑΜΕ όμως και το ΚΚΕ ολόκληρο η χθεσινή μέρα ήταν μια επίδειξη κινηματικής δύναμης, καθώς τα σωματεία που ελέγχει ο Περισσός κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις της Αθήνας αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Στο Σύνταγμα, όπου είχαμε την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ιδιαιτέρως ορεξάτος, όπως μου είπαν φίλοι που προσήλθαν αγωνιστικά. «Η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών – λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνικοποίησης, της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο» είπε μεταξύ άλλων ο Κουτσούμπας. Δείτε τη δήλωση και ως απάντηση σε όλους αυτούς που σχολίαζαν χαιρέκακα προσφάτως πως το ΚΚΕ έχει υποχωρήσει στη στρατηγική του για τα ζητήματα ΕΕ – ΝΑΤΟ και χρέους της χώρας…