Η δημόσια παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα πως η τροπολογία για τη διαγραφή προστίμων ήταν φωτογραφική υπέρ του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αποτελεί τρανταχτή απόδειξη πως το ηθικό πλεονέκτημα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατυμπάνιζε ότι διαθέτει έχει καταρρεύσει με πάταγο, όπως υποστηρίζεται εμφατικά από τη ΝΔ.

Αυτή είναι η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει πως τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεμπτη Αριστερά πλέον έχουν γυρίσει μπούμερανγκ για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο σχεδιασμός που γίνεται συστηματικά στο τριώροφο γαλάζιο στρατηγείο της οδού Πειραιώς είναι να καταδειχθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν είναι πολέμιος της διαπλοκής, αλλά είναι αυτή που δείχνει εύνοια σε επιχειρηματίες. Η ΝΔ αναζητούσε εδώ και καιρό την κατάλληλη στιγμή προκειμένου, αφενός, να επισημάνει με στοιχεία και αποδείξεις αυτό το επιχείρημα και, αφετέρου, να κερδίσει τις εντυπώσεις και στο επικοινωνιακό πεδίο σε μια δημόσια σύγκρουση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής.

Η τροπολογία που κατατέθηκε αποτέλεσε την ευκαιρία για το γαλάζιο επιτελείο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να περάσουν από την άμυνα στην επίθεση. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να την κατονομάσει. «Ποια είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση την οποία αφορά αυτή η ρύθμιση; Γιατί παίζετε κρυφτούλι;» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε. Λίγο αργότερα ο Μητσοτάκης με παρόμοιο επικριτικό ύφος εξαπέλυσε νέα επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις σχέσεις του με τη διαπλοκή τονίζοντας στο twitter: «Πρώτη φορά Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος παραδέχονται δημόσια πως ψηφίζουν φωτογραφική διάταξη υπέρ εκλεκτού τους επιχειρηματία». Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι τοποθετήσεις των περισσότερων στελεχών της ΝΔ. «Τι ηθικό πλεονέκτημα έχει αυτός που μέσω ύποπτων βουλευτικών τροπολογιών χαρίζει εκατομμύρια από πρόστιμα λαθρεμπορίας;» σχολίασε δηκτικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Το αίτημα άλλωστε της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες και πολιτική αλλαγή είναι διαρκές και ανεξάρτητο από το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζεται από την οδό Πειραιώς. Αυτό είναι το μήνυμα που θα στείλει σήμερα ο Μητσοτάκης στην τακτική σύσκεψη που θα έχει με τους τομεάρχες της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος, εξαπολύοντας νέα σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως προεξοφλείται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δώσει εκ νέου εντολή να βρίσκονται σε εκλογική επαγρύπνηση και να επικεντρώσουν την αντιπολιτευτική τους στρατηγική στο νέο Μνημόνιο και στα βαριά μέτρα που φέρνουν οι Τσίπρας – Καμμένος. Παράλληλα, εκτιμάται πως ο Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στους τομεάρχες να είναι αμείλικτοι απέναντι στην κυβέρνηση ασκώντας της αυστηρή κριτική για την ανικανότητά της να χειριστεί τα θέματα της καθημερινότητας. Η αύξηση των κρουσμάτων μικροεγκληματικότητας, τα συνεχή επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η κακή κατάσταση στον χώρο της υγείας, η κατάρρευση της ΔΕΗ είναι μερικά από τα πεδία τα οποία η ΝΔ επιδιώκει να βρίσκονται συνεχώς ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Στο μεταξύ, το προσεχές Σάββατο η ΝΔ προγραμματίζει εκδήλωση αφιερωμένη στους πολίτες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μητρώο πολιτικών στελεχών του κόμματος. Παρών θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το μητρώο πολιτικών στελεχών αποτελεί πρωτοβουλία του και προσωπικό του στοίχημα, στην προσπάθεια που καταβάλει για ανανέωση στη γαλάζια παράταξη. Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι όχι μόνο αυτοί που τελικώς αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στο κόμμα ως στελέχη, αλλά γενικώς όσοι υπέβαλαν αίτημα.