Τα δύσκολα, σε μια συμφωνία την οποία επιχειρούσε η κυβέρνηση να κλείσει με τους δανειστές έως τα ξημερώματα, δεν αρχίζουν το 2019. Τα πρώτα μέτρα έρχονται από το 2018, όταν μισθοί και συντάξεις θα υποστούν νέα μικρή μείωση εξαιτίας της κατάργησης στην έκπτωση 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, ενώ θα καταργηθεί και η τελευταία εν ισχύι φοροαπαλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα: η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες.

Το πακέτο των πρόσθετων παρεμβάσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ φέρνει ακόμα νέα μείωση του επιδόματος θέρμανσης (κόβεται στο μισό) και περικοπές σε μια σειρά επιδομάτων τα οποία θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Τα μέτρα αυτά καταγράφονται πρώτα στη λίστα των προαπαιτουμένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να μπει η σφραγίδα του στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που ακολουθούν.

Το προσχέδιο των Μνημονίων Κομισιόν και ΔΝΤ (τα παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα») αποκαλύπτει ένα τσουνάμι πρόσθετων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να κοστίσουν ακριβά σε όρους πολιτικούς. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν επανέρχονται, αλλά οι δανειστές ζητούν διάταξη νόμου με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα έως το τέλος του προγράμματος. Το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν αυξάνεται, αλλά καταργείται κάθε διοικητική προέγκριση. Τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές θέλουν να ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αφήσει να «πεθάνουν» χιλιάδες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις προ του 2012. Οι παρατάσεις παραγραφών τελειώνουν με νόμο.

Στο Ασφαλιστικό, πέρα από το μαχαίρι 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις το 2019, πιο πριν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Το ΔΝΤ απαιτούσε έως την τελευταία στιγμή να μην εξαιρούνται οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς από τον υπολογισμό των τρεχουσών εισφορών, σκιαγραφώντας νέες επιβαρύνσεις.

Στο Φορολογικό, το αφορολόγητο των 8.600 – 9.500 ευρώ προσγειώνεται 3.000 ευρώ χαμηλότερα, φέρνοντας επιβαρύνσεις έως και 650 ευρώ ακόμα και στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ενσωματώνει και τα περιβόητα αντίμετρα. Θα εφαρμοστούν, ορίζεται ρητά, μόνο εφόσον τον Ιούνιο του 2018 προβλέψει το ΔΝΤ σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι το πλεόνασμα του 2019 θα είναι παραπάνω από 3,7% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το σενάριο, το 2019 μαζί με το μαχαίρι στις συντάξεις θα υπάρξει και ένα πακέτο ύψους 1% του ΑΕΠ με δαπάνες για αύξηση της κοινωνικής προστασίας (σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενίσχυση της οικογένειας) ενώ το 2020 θα ακολουθήσει –πάλι υπό την προϋπόθεση διατηρήσιμης υπερκάλυψης των στόχων για το πλεόνασμα –μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (από το 22% στο 20%) και του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ.