Η ώρα της αλήθειας για την κυβερνητική πλειοψηφία πλησιάζει, καθώς το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας συνεπάγεται την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή στις 16 Μαΐου, αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ταξίδι του στην Κίνα.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και οι εσωκομματικές ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει. Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί κυρίως να υψώσει το φρόνημα υπουργών και βουλευτών, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και στο αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια και την κρίση. Προς τούτο, μάλιστα, θα συναντήσει σήμερα στο Μαξίμου τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με νέα πρωθυπουργική ομιλία, ενώ εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με την προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που ενέκρινε τη συμφωνία να εξακολουθεί να δεσμεύει άπαντες.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκπέμπεται βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, ενώ επικοινωνιακά προτάσσονται τα αντίμετρα και η εφαρμογή τους, με την κωδική ονομασία «θετικά μέτρα». Η κυβέρνηση επιμένει ότι αρκεί η επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και όχι η υπέρβασή του, με τη λογική της «μεταφοράς» υπερβάσεων προηγούμενων ετών, αρχής γενομένης από το 2016.
Επίσης, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να στριμωχθεί η αντιπολίτευση, τα «θετικά μέτρα» θα έλθουν σε ξεχωριστό άρθρο στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Ετσι, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θα έχει άλλοθι για την καταψήφισή τους και το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί στο στρατόπεδό της.
Καίτοι το Μαξίμου αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των μέτρων, ανακοίνωσε αντιθέτως τον κατάλογο των «θετικών μέτρων». Εκτός των περιορισμένων φορολογικών παρεμβάσεων, πρόκειται κυρίως για μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, αύξηση των οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων, σχολικά γεύματα για τους μισούς μαθητές της Επικράτειας, αύξηση κατά 50% των διαθέσιμων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους ασφαλισμένους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης, προβλέπονται προγράμματα απασχόλησης και αντιμετώπισης του brain drain.
Ο προβληματισμός. Γεγονός είναι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει προβληματισμός για δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η ουσία των μέτρων για αφορολόγητο και συντάξεις, αλλά και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Το δεύτερο είναι το θολό τοπίο σχετικά με το χρέος, καθώς και η πρωθυπουργική διαβεβαίωση πως «ψηφίζουμε τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει με άδεια χέρια ή με γενικόλογες δεσμεύσεις που δεν θα επιτρέψουν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ιδίως αν συνεχιστεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο. Για τον λόγο αυτόν, ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ή με την επικεφαλής του ΔΝΤ.