Ο Σόιμπλε είναι αισιόδοξος. Ηταν ήδη από τον χειμώνα, όταν η ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυε μύδρους εναντίον του ιδίου, της κυβέρνησης του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Ευελπιστούσε τότε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, παρά την καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου. Τώρα εκτός από αισιόδοξος γίνεται και συγκεκριμένος. «Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε ο Σόιμπλε σε γερμανικά Μέσα, την «Ομάδα των Μίντια Φούνκε» και την «Ντι Βελτ».

Η αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών εδράζεται σε ένα τρικ: την προσωρινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η προσωρινή έκθεση θα καταρτιστεί από το ΔΝΤ με βάση τα μέτρα για Συνταξιοδοτικό και Φορολογικό που θα περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Αυτά είναι σημαντικά γιατί επηρεάζουν σε βάθος χρόνου την εξέλιξη του χρέους, η εξυπηρέτηση του οποίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% στον ετήσιο προϋπολογισμό. Θα προβλέπονται μέτρα για το χρέος, αλλά χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Με βάση την προσωρινή έκθεση, το ΔΝΤ θα αποφασίσει για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η «κατ’ αρχήν» απόφασή του θα ανακοινωθεί επισήμως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μαζί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ετσι θα απελευθερωθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Είναι αδιάφορο εάν και πότε το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά από το δικό του πρόγραμμα στην Ελλάδα, εξηγεί η πηγή του υπουργείου Οικονομικών –το ποσό είναι επίσης αμελητέο, υπολογίζεται σε μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι να μείνει στο πρόγραμμα και η απόφαση να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, θα ακολουθήσει η τελική έκθεση βιωσιμότητας. Τότε θα ποσοστικοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος. Η υποχώρηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντι Βελτ», είναι να περιγραφεί από τώρα ο μηχανισμός: σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια, περίοδος χάριτος, επιμήκυνση. Η απαρίθμησή τους θα είναι γραπτή για να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Το επιτελείο του Σόιμπλε συνεχίζει να υπολογίζει με το αισιόδοξο σενάριο. «Πιστεύουμε ότι αν υλοποιηθούν τα μέτρα και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει στο τέλος ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας» λέει στα «ΝΕΑ» η πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Το «πακέτο λύσης με μεταρρυθμίσεις και χρέος» που ζητάει ο Τσακαλώτος, προσθέτει, αποφασίστηκε ήδη τον Μάιο του 2016.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει όλες τις συμφωνίες, μπορούν οι υπουργοί Οικονομικών να κλείσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος» είπε ο Σόιμπλε στην «Ομάδα Μίντια Φούνκε». «Διαπραγματευτήκαμε επίμονα» πρόσθεσε με το βλέμμα στραμμένο στον εσωτερικό προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία. Και «η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την προσαρμογή των συντάξεων στα δεδομένα της οικονομίας. Θέλει επίσης να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από το 2020» συμπλήρωσε. «Ιδιαίτερα η νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων δεν ήταν απλή», πρόσθεσε, «το γνωρίζω αυτό».