Ολο και πιο δημοφιλή γίνονται τα smartphones στην Ελλάδα, παραμερίζοντας τα κλασικά κινητά τηλέφωνα, ενώ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών τους παρουσιάζεται πλέον ιδιαίτερα έντονος.

Με βάση τα στοιχεία για το 2016, οι πωλήσεις όλων των τύπων κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 2,9 εκατ., παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2015 όταν είχαν πουληθεί περίπου 3 εκατ. τηλέφωνα. Ωστόσο, η συνολική αξία των συσκευών που διατέθηκαν το 2016 σημείωσε μικρή άνοδο, φτάνοντας στα 520 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ το 2015.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των smartphones ανήλθαν σε 2,24 εκατ. συσκευές (στα ίδια επίπεδα με το 2015), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 77% της συνολικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η μάχη μεταξύ των κατασκευαστών καλά κρατεί, κυρίως από την τέταρτη θέση και κάτω. Στην πρώτη θέση παρέμεινε η Samsung, της οποίας το μερίδιο στην ελληνική αγορά ανήλθε στο 33% την περασμένη χρονιά. Ομως, μεγάλος κερδισμένος πέρυσι ήταν η Huawei, η οποία σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, ενισχύοντας το μερίδιό της από 4% το 2015 σε 13% το 2016.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Apple με 8%, ενώ από εκεί και κάτω οι κατασκευαστές δίνουν τη δική τους μάχη επικράτησης. Συγκεκριμένα, στην τέταρτη θέση ήταν πέρυσι η Lenovo με 6,6% και στην πέμπτη η MLS με 5,3%.

Αρκετά κοντά βρέθηκαν πέρυσι η LG –τα μερίδιά της εμφανίζουν πτώση τους τελευταίους μήνες –και η Vodafone, που απέσπασαν η καθεμία για λογαριασμό της το 5,8% της ελληνικής αγοράς smartphones.

Στα επίπεδα μεταξύ 3,5% και 4% κινείται η επόμενη ομάδα κατασκευαστών. Συγκεκριμένα, η Alcatel απέσπασε το 3,9%, το Πλαίσιο με τα Turbo-X το 3,8%, η ZTE το 3,6% και η Sony Mobile το 3%, με την τελευταία να είναι ο κατασκευαστής με τις μεγαλύτερες απώλειες στο σύνολο της χρονιάς, δεδομένου ότι το 2015 κατείχε το 8% της αγοράς smartphones.

Πάντως, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί περαιτέρω τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι αναμένεται η δραστηριοποίηση και νέων «παικτών», όπως η γαλλική Wiko, ενώ ανοδικά κινούνται και κατασκευαστές, όπως η Xiaomi και η Neffos. Ο ανταγωνισμός είναι πιο έντονος στις κατηγορίες των μικρομεσαίων από πλευράς κόστους συσκευών (έως 250 ευρώ), καθώς οι καταναλωτές προτιμούν τα πιο προσιτά smartphones.

ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Ο Απρίλιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μήνας των «υψηλών αφίξεων» smartphones, δηλαδή των συσκευών που η αξία τους ξεπερνάει τα 600 ευρώ! Προ εικοσαημέρου κατέφθασαν τα Huawei P10 και P10 Plus, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή ήρθαν και τα νέα Samsung Galaxy S8 και S8+.

Τα νέα Huawei P10

και P10 Plus

Τα δύο Huawei P10 και P10 Plus μπήκαν στην ελληνική αγορά κλέβοντας την παράσταση κυρίως με τις επιδόσεις τους στο σερφάρισμα, την ενεργειακή αυτονομία αλλά και τη φωτογραφία, έναν τομέα που η Huawei εξελίσσει περαιτέρω, μέσω της συνεργασίας της με τη θρυλική εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Leica.

Συγκεκριμένα, το Huawei P10 (από 649 ευρώ) με οθόνη 5,1” όπως και το Huawei P10 Plus (από 799 ευρώ) με οθόνη 5,5” διαθέτουν στο πίσω μέρος τους δύο κάμερες Leica που αποτελούνται από έναν μονοχρωματικό φακό 20 MP και έναν έγχρωμο 12 MP, ενώ η μπροστινή κάμερα είναι 8 MP. Τη διαφορά στη φωτογράφιση κάνουν το χαρακτηριστικό του φωτισμού, που είναι επιπέδου επαγγελματικού στούντιο, και η τεχνολογία της τρισδιάστατης αναγνώρισης προσώπου.

Τα νέα P10 – P10 Plus υποστηρίζουν ταχύτητες 4G++ για εξαιρετικά γρήγορο σερφάρισμα στο Ιντερνετ, ενώ διαθέτουν, αντίστοιχα, ενσωματωμένη μνήμη 64 GB και 128 GB, επεκτάσιμη μέχρι τα 256 GB (με microSD).

Eπίσης, είναι εξοπλισμένα με οκταπύρηνους επεξεργαστές και μπαταρίες 3.200 mΑh (P10) και 3.750 mAh (P10 Plus) για μεγάλη αυτονομία.

Ενας τομέας στον οποίο διαπιστώνει κάποιος σημαντική βελτίωση, μόλις κρατήσει στα χέρια του τα νέα P10 – P10 Plus, είναι το εξελιγμένο ντιζάιν τους, καθώς η Huawei για τη δημιουργία των νέων μοντέλων της συνεργάστηκε με το Pantone Color Institute, εμπλουτίζοντας και το χρωματολόγιο των συσκευών.

Οι συσκευές P10 – P10 Plus είναι κατασκευασμένες από 2.5D γυαλί και αλουμίνιο που χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική, με άκρες στρογγυλευμένες μέσω της τεχνικής κοπής διαμαντιού και με φινίρισμα High Gloss ή Sandblast.

«Μέσα σε έναν χρόνο η Huawei κατάφερε να τριπλασιάσει το μερίδιό της και είναι πλέον σταθερά στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ελλήνων καταναλωτών» λέει ο Tony Bao (Jianlin), executive director της Huawei Greece.

Τα νέα Samsung Galaxy S8 και S8+

Τα νέα Samsung Galaxy S8 και S8+ υποστηρίζουν την τεχνολογία 4G+ (LTE Advanced). Με σχεδιασμό από αλουμίνιο και γυαλί και προστασία IP68 από νερό και σκόνη, είναι εξαιρετικά λεπτά και διαθέτουν οθόνη Quad HD+ Super AMOLED 5,8” (το S8) και 6,2” (το S8+), τη μεγαλύτερη οθόνη από όλα τα smartphones της σειράς Galaxy S.

Επίσης, διαθέτουν την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης (Bixby) με σύστημα φωνητικών εντολών, αντίστοιχο με το Siri της Apple, ανανεωμένο fingerprint scanner αλλά και σαρωτή ίριδας, που επιτρέπει στους χρήστες τους να τα ξεκλειδώνουν απλά με το βλέμμα τους!

Οι dual pixel κάμερες είναι αναβαθμισμένες για ζωντανές φωτογραφίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η εσωτερική μνήμη των 64 GB, με δυνατότητα επέκτασης έως 256 GB, όπως και ο τελευταίας τεχνολογίας Qualcomm Snapdragon επεξεργαστής των 10 nanometers προσφέρουν υψηλή απόδοση ισχύος. Τα Samsung Galaxy S8 και S8+ διατίθενται στην τιμή των 829 ευρώ και 929 ευρώ, αντίστοιχα.