Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν φοβάται ότι η Ρωσία θα εμπλακεί στις γερμανικές εκλογές, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριπτε τις κατηγορίες για ρωσικό «δάκτυλο» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείσα για το θέμα, η Μέρκελ είπε: «Δεν είμαι αγχώδης, θα πολεμήσω στις εκλογές στη βάση των πεποιθήσεών μου». Σημείωσε, επίσης, ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε περίπτωση λανθασμένων πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι η κυβερνοεπίθεση είναι μια διεθνής πρόκληση. Αλλά περιμένουμε ότι οι γερμανικές εκλογές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και έχουμε αρκετές διαφορετικές απόψεις για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά θεμάτων» είπε η ίδια.

Μιλώντας από το Σότσι όπου συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις κατηγορίες της εμπλοκής στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες και σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί από τις ξένες δυνάμεις να εμπλέκονται στα εσωτερικά της.

«Ποτέ δεν εμπλεκόμαστε στην πολιτική ζωή και τις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να εμπλέκεται με τη δική μας πολιτική ζωή» σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να εμπλακούν στην ρωσική πολιτική ζωή, και μέσα από τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα των τοπικών πολιτικών μαχών, σημείωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε για τις πρόσφατες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία με την Μέρκελ και τόνισε ότι η ρωσική αστυνομία έδρασε εντός του πλαισίου του νόμου στη διάλυση των διαδηλώσεων. «Οι δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης συμπεριφέρονται πολύ πιο συγκρατημένα από ότι οι αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν της Συρίας, ο Πούτιν ζήτησε «πλήρη και αμερόληπτη έρευνα», λέγοντας ότι «πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι». Η Δύση κατηγορεί για την επίθεση τον συριακό στρατό, ωστόσο η Μόσχα αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις.

«Μια λύση στη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από ειρηνικά μέσα και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.