Η επιλογή Αμόν δεν του βγήκε. Αλλά ο Τομά Πικετί, οικονομολόγος που έγινε σταρ με το μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις), δεν έχει καμία αμφιβολία: η υπεύθυνη στάση στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών δεν είναι ούτε η αποχή ούτε το άκυρο ούτε το λευκό. Είναι η ψήφος στον Εμανουέλ Μακρόν, μολονότι δεν μοιράζεται με τον αντίπαλο της Μαρίν Λεπέν τη φιλελεύθερη οπτική του στην οικονομία. «Αν κάτι με στενοχωρεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν», «είναι ότι εάν είχε κατεβεί ενωμένη η Αριστερά, θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά».

«Ολα αυτά» τελικά δεν αποφεύχθηκαν. Και «η ουσία τώρα είναι να κάνουμε τα πάντα για να χάσει η Μαρίν Λεπέν όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη διαφορά». Γιατί όσο κατανοητή και εάν είναι η απογοήτευση των ψηφοφόρων που ψήφισαν Αμόν, Μελανσόν, Αρτό ή Πουτού άλλο τόσο κατανοητό πρέπει να γίνει ότι η ψήφος πρέπει να δοθεί στον Μακρόν. Για διάφορους λόγους: «Πρώτον, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει η ιδέα ότι η Ακρα Δεξιά μπορεί να κατακτήσει μια μέρα την εξουσία. Το 70%-30% δεν είναι το ίδιο με το 55%-45%. Δεύτερον, επειδή όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό του Μακρόν τόσο περισσότερο σαφές θα γίνει ότι δεν είναι το πρόγραμμά του που εγκρίνουμε».

Το σκεπτικό του γάλλου οικονομολόγου ως προς αυτό το δεύτερο σημείο είναι το εξής: ο Μακρόν δεν έλαβε παρά το 24% των ψήφων στον α’ γύρο, ενώ οι πεπεισμένοι «μακρονιστές» δεν ξεπερνούν το 15%. Εάν λάβει επομένως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, θα καταλάβει ότι η ψήφος αυτή δεν είναι επιδοκιμασία του προγράμματός του, αλλά αποδοκιμασία της Λεπέν. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Μακρόν να πιστέψει ότι είναι, χάρη στις ιδέες του ή την προσωπικότητά του, το μόνο ανάχωμα απέναντι στη Λεπέν» εξηγεί ο Πικετί, ερμηνεύντας την ψήφο του α’ γύρου ως εξής: το εθνικιστικό μέτωπο (Λεπέν, Ντιπόν Ενιάν και ένα τμήμα του Φιγιόν) πήρε περίπου το 30%, άλλο ένα 30% πήρε το φιλελεύθερο μέτωπο (Μακρόν, ένα άλλο κομμάτι του Φιγιόν) και ένα 30% επίσης το μέτωπο της Αριστεράς.

Πρόκειται για μια τριχοτόμηση με ρευστά όρια. «Είμαι από εκείνους που λυπούνται για το γεγονός ότι απέναντι στο φιλελεύθερο μπλοκ η Αριστερά δεν εμφανίστηκε ενωμένη και με έναν υποψήφιο. Πρέπει να εμποδίσουμε η λογική των “εκλογών σταρ σίστεμ” να κάνει τον Μακρόν να πιστέψει ότι θα είναι πανίσχυρος εάν εκλεγεί» καταλήγει ο Πικετί, δίνοντας στον 39χρονο υποψήφιο μια συμβουλή: «Πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην Αριστερά εάν δεν θέλει να υποταχθεί στους εθνικιστές».