«Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε, να επιχειρηματολογούμε, σε πνεύμα σεβασμού, απευθυνόμενοι στους εταίρους μας και στο ευρύ κοινό, ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ίσες τις πολιτικές του Μακρόν και της Λεπέν. Οι θεσμοί μας, όσο απεχθείς και αν είναι, μας υποχρεώνουν να επιλέξουμε ώστε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο να καταλάβει το Εθνικό Μέτωπο όλα τα όργανα του κράτους και ιδιαίτερα ευρείες εξουσίες». Είναι η δήλωση που θα ήλπιζε, θα περίμενε κανείς να είχε κάνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας που απέσπασε 7,05 εκατομμύρια ψήφους, ποσοστό 19,58% επί του συνόλου, στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Αλλά την έκανε χθες ο Ιγκόρ Ζαμικέ, ο γραμματέας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι, λίγο αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας των υποστηρικτών του Μελανσόν αναφορικά με τον δεύτερο προεδρικό γύρο: τα δύο τρίτα τάχθηκαν υπέρ του λευκού ή της αποχής και μόνο ένα τρίτο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, 36,12% των 243.128 «ανυπότακτων», όλοι τους εγγεγραμμένοι στη διαδικτυακή πλατφόρμα του κινήματος, που συμμετείχαν στην ψηφοφορία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, το 29,05% επέλεξε την αποχή και το 34,83% την ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν -μια ψήφο που έχει στηρίξει ο Πιερ Λοράν, ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ από την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, βέβαια, δείχνουν πως 47% των Γάλλων που ψήφισαν Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο θα στηρίξουν στον δεύτερο τον Μακρόν. Το ένα τρίτο όμως θα απόσχει. Και ένας στους πέντε θα στηρίξει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Αυτό το τελευταίο ο Μελανσόν το έχει χαρακτηρίσει «φρικτό λάθος». Ο ίδιος ωστόσο αρνείται να πει τι θα κάνει ο ίδιος την ερχόμενη Κυριακή, αρνείται επίσης να δώσει μια κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του, χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ την ψήφο στον Μακρόν «ψήφο σε πυρομανή» και προσχωρεί τελικά σε αυτό το διαβόητο «ούτε ούτε» που, όπως επεσήμαινε χθες στη «Monde» ο Ζεράρ Κουρτουά, θα αρκούσε να έχει κανείς «την ελάχιστη διαύγεια», «την ελάχιστη πνευματική εντιμότητα» για να μην μπορεί καν να διανοηθεί. Κι όμως, ο Μελανσόν δεν είναι ο μόνος.

Στον ίδιο σάκο βάζουν ουσιαστικά τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν γάλλοι διανοούμενοι όπως ο ιστορικός Εμανουέλ Τοντ ή ο φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ –ενώ στη Δεξιά, το πολιτικό γραφείο των Ρεπουμπλικανών αρκέστηκε να καλέσει απλώς τους ψηφοφόρους να «καταψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν», χωρίς να τους ενθαρρύνει ξεκάθαρα να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως έκαναν ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικολά Σαρκοζί καθώς και ο Φρανσουά Φιγιόν. Αποτέλεσμα: από τους Γάλλους που ψήφισαν τον Φιγιόν στις 23 Απριλίου, ένα 49% θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν, ένα 26% θα απόσχει και ένα 25% θα ψηφίσει την ακροδεξιά υποψήφια. Η τελευταία άλλωστε ξέρει πώς να τους «κλείνει το μάτι»: τέσσερις ολόκληρες παραγράφους, για τη γεωγραφία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό της Γαλλίας καθώς και αναφορές στον Ζορζ Κλεμανσό και τον Αντρέ Μαλρό, είχε αντιγράψει ο άνθρωπος που έγραψε την προχθεσινή της ομιλία στο Βιλπέντ από μια ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Φιγιόν στο Πουί-αν-Βαλέ στις 15 Απριλίου, πριν από τον πρώτο γύρο. Ο διευθυντής της «Libération», ο Λοράν Ζοφρέν, δήλωνε χθες βέβαιος ότι επρόκειτο για «γκάφα» του λογογράφου, οι συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν ωστόσο επέμεναν ότι δεν είναι λογοκλοπή αλλά ένα «μικρό κλείσιμο του ματιού», αφού οι ψηφοφόροι του FN και εκείνοι του Φιγιόν έχουν πολλές «κοινές αξίες».

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον υποψήφιο του En Marche! να έχει καταγράψει μεν πτώση, παραμένοντας ωστόσο φαβορί. Με βάση τη χθεσινή, πλούσια «σοδειά», ο Μακρόν συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ένα 59%-60% έναντι 40%-41% υπέρ της Μαρίν Λεπέν. Η σημερινή ημέρα ή, μάλλον, η αποψινή βραδιά ενδεχομένως να παίξει καταλυτικό ρόλο: στις 22.00 ώρα Ελλάδας, οι δύο αντίπαλοι θα συμμετάσχουν στο ένα και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ που προβλέπεται μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Η πρωτόγνωρη αυτή τηλεμαχία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν υπακούει σε σαφείς και αυστηρούς κανόνες, είναι όμως τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες οι προσωπικότητες καθώς και τα προγράμματά τους, που ενδεχομένως -επεσήμαινε χθες ο γαλλικός Τύπος –να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Γιατί να κάνει διάλογο με τη Λεπέν; ρωτήθηκε χθες ο Μακρόν. Γιατί να μην αρνηθεί το ντιμπέιτ, όπως είχε κάνει ο Ζακ Σιράκ με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2002; «Το να μη συζητάς, ακόμα και με τον εχθρό σου, είναι λάθος» απάντησε ο κεντρώος υποψήφιος. «Η Μαρίν Λεπέν είναι εδώ. Πρέπει να κοιτάξουμε τη χώρα καταπρόσωπο. Θέλω να πείσω τους συμπατριώτες μας πως το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο. Θέλω να δείξω πως οι λύσεις της είναι μη λύσεις».