Με ισχυρή ανάπτυξη άρχισε το πρώτο τρίμηνο του έτους για την ευρωζώνη, δημιουργώντας αισιοδοξία για ολόκληρο το 2017. Οπως έδειξαν νέες εκτιμήσεις της Eurostat που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια ανάπτυξη κατά 1,8%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τα αρχικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι εάν συνεχίσει η ζώνη του ευρώ με αυτούς τους ρυθμούς, τότε θα παρουσιάσει φέτος πολύ υψηλότερη ανάπτυξη από αυτή των ΗΠΑ.

Οι νέες αυτές προβλέψεις της Eurostat έχουν επίσης και μια ακόμη ιδιαίτερη σημασία. Δείχνουν ότι εάν επιταχυνθεί κι άλλο η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, τότε αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οι πιέσεις από τη Γερμανία προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ώστε να μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, για να διαπιστωθεί εάν ο Ντράγκι θα δώσει κάποιο σήμα σταδιακής αλλαγής της πολιτικής. Στη Γερμανία η απασχόληση συνεχώς αυξάνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να θέλει να δει να εφαρμόζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Η θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται και από την αναθεώρηση προς τα πάνω που έκανε η Eurostat στα στοιχεία για ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Αρχικά έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,4%, αλλά χθες προσδιόρισε την ανάπτυξη για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο 0,5%.

Βέβαια, μπορεί οι αριθμοί να πηγαίνουν καλά, αλλά οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη εξακολουθούν να προέρχονται από το μέτωπο της πολιτικής. Η Γαλλία οδεύει για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ εκλογές έρχονται μετά το καλοκαίρι και στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία έχουν αρχίσει να ενισχύονται ξανά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται τους ερχόμενους μήνες για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.