Στο 9,9% αύξησε το μερίδιό της στην Deutsche Bank η κινεζική εταιρεία HNA Group και πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο μεμονωμένο επενδυτή της γερμανικής τράπεζας. Με την αύξηση του μεριδίου της η ΗΝΑ έχει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα από αυτό που κατέχει εδώ και καιρό το Κατάρ. Στην Deutsche Bank συμμετέχει επίσης η επενδυτική BlackRock με ποσοστό 6,1%. Η Deutsche Bank τον προηγούμενο μήνα ολοκλήρωσε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ και ο επικεφαλής της Τζον Κράιαν έχει ξεκινήσει διαδικασία αναδιάρθρωσης προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.

Η ΗΝΑ είναι κινεζικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, ενώ έχει στρέψει την προσοχή του και σε επενδύσεις τραπεζών. Φέτος έχει πραγματοποιήσει πολλά ντιλ σε όλο τον κόσμο δαπανώντας περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στις αεροπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις κρουαζιέρες, στη διαχείριση γηπέδων γκολφ και έχει συμμετοχή σε τράπεζες και εταιρείες logistics.

Θεωρείται ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια κινεζικών εταιρειών να προχωρήσουν σε εξαγορές στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει δώσει κίνητρα σε εγχώριες εταιρείες να επεκταθούν σε άλλες χώρες προκειμένου να αυξήσει την επιρροή σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η επεκτατική πολιτική έχει προσκρούσει στην άρνηση αμερικανικών και ευρωπαϊκών Αρχών να εγκρίνουν τα αντίστοιχα ντιλ.

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, μετά το 2010 έχει προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις κεφαλαίου για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Τον Μάρτιο το ποσοστό της ΗΝΑ στη γερμανική τράπεζα ήταν 4,76% και τώρα αγγίζει σχεδόν το 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.