Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας με τα μέτρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, με την κυβέρνηση να προτάσσει για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους τον πλήρη κατάλογο με τα αντίμετρα. Πλην όμως αυτό δεν την εμποδίζει να προχωρήσει τον σχεδιασμό της, ο οποίος υπαγορεύει τη φυγή από τη συζήτηση για τις επώδυνες περικοπές και την αποφυγή της εσωστρέφειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις στην ψηφοφορία.

Στα κυβερνητικά γραφεία η ανακούφιση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι έκδηλη, αλλά ταυτόχρονα καταγράφεται και αγωνία για το κλίμα που θα διαμορφωθεί έως την ψήφιση των μέτρων. Ξεκινώντας από τη δεύτερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των τελευταίων 20 ημερών, σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει τις βασικές αρχές του σχεδίου που οραματίζεται για έξοδο από την κρίση και αποτελεί το κυβερνητικό αφήγημα για να «ξεχαστούν» τα μέτρα. Βασικό επιχείρημα είναι ότι αυτά αφορούν την περίοδο 2019-2020, ενώ το χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2018 θα είναι «καθαρό», εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι. Κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει την έγκαιρη λήψη αποφάσεων από τους εταίρους για το χρέος, καθώς η σχετική διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή και η κλεψύδρα αδειάζει προκειμένου να ακολουθήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε εσωκομματικό επίπεδο, το Μαξίμου προετοιμάζεται για την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει τον ίδιο πανηγυρικό τόνο με το Υπουργικό Συμβούλιο και να αποφύγει την ενδοσκόπηση για τα μέτρα που φέρνει ο «έντιμος συμβιβασμός» με τους εταίρους. Ηδη, κατά πληροφορίες, έχουν αρχίσει (και συνεχίζονται) τα κατά μόνας ραντεβού με βουλευτές και οι ενημερώσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη σε κλειστές ομάδες, θέτοντας σε εφαρμογή ένα κεντρικό σχέδιο με διττό στόχο: αφενός το λεγόμενο μασάζ, αφετέρου την επιτήρηση των βουλευτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις… περιγραφές «υπόπτων», είναι οι σιωπηλοί και εξ επαρχίας ορμώμενοι.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί το «ατύχημα» της τελευταίας στιγμής, με τη γραμμή από Μαξίμου και Κουμουνδούρου να είναι ενιαία και να αποκλείει τις διαφοροποιήσεις. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη παραπέμπουν μάλιστα στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τη συμφωνία και θεωρείται δεσμευτική erga omnes.

ΨΗΦΟΣ ΜΕ… ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Κατά τον ίδιο τρόπο, η παρέμβαση Φίλη με το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποβαθμίζεται, καθώς στην κυβέρνηση αναδεικνύουν την αποστροφή του ότι θα ψηφίσει τα μέτρα. Πλην όμως όσα σημειώνει στο κείμενό του ο πρώην υπουργός αποτελούν τη βάση του προβληματισμού που ενυπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Η προκαταρκτικήσυμφωνίαγια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο» αναφέρει ο Νίκος Φίλης και συνεχίζει: «Τα αντίμετρα, που για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν, είναι αναμφίβολα θετικά, δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα», προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο νέων σκληρών απαιτήσεων από τους θεσμούς στον επόμενο γύρο αξιολόγησης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι το πρόβλημα στην ψηφοφορία θα μεταφερθεί στην αντιπολίτευση, η οποία –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ΝΔ –θα πρέπει να εξηγήσει την απόφασή της να μην ψηφίσει τα αντίμετρα, που θα έλθουν σε ξεχωριστό άρθρο. Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ότι ενδεχόμενη απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μη δώσει θετική ψήφο στα αντίμετρα θα πυροδοτήσει την κριτική περί πρόσδεσης στο γαλάζιο άρμα –με τη Χαριλάου Τρικούπη να προσανατολίζεται όντως στο διπλό «όχι». Αντιθέτως, από την πλευρά του Ποταμιού, προσώρας βέβαιο είναι ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα και μένει χαραμάδα για να στηριχθούν τα αντίμετρα. Οι βουλευτές του Ποταμιού μετέθεσαν χθες την τελική απόφασή τους, όταν θα δουν τα επίσημα κείμενα των αντιμέτρων.

Συντηρώντας μάλιστα το μέτωπο με την οδό Πειραιώς, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως «κάθε φορά που η κυβέρνηση ολοκληρώνει επιτυχώς μια αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ένα τέταρτο Μνημόνιο». Αντίστοιχο ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων και μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον Alpha.

Σε μια «πρόβα» για τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και όσα πρόκειται να προτάξει το επόμενο διάστημα στον λόγο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στους 13 περιφερειάρχες. Ο σχεδιασμός υπαγορεύει τη διεξαγωγή ισάριθμων περιφερειακών συνεδρίων στις 13 περιφέρειες έως το τέλος του έτους, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί τη σύμπραξη και συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε ωστόσο για τα αιτήματα των περιφερειαρχών, ενώ ειδικά για το θέμα της αναθεώρησης του Καλλικράτη και των θεσμικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –μία από τις άμεσες μη μνημονιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης –υποσχέθηκε ότι θα προηγηθεί διάλογος.