Επιμένει η Αγκυρα –κατά την προσφιλή της τακτική –να εκτοξεύει απειλές, αλλά τώρα το τερμάτισε. Οπως διαβάζω σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι γείτονές μας φτάνουν στο σημείο να θέτουν στον ΟΗΕ ζήτημα casus belli κατά της Λευκωσίας και των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το σχετικό κείμενο κατατέθηκε στα Ηνωμένα Εθνη στις 12 Απριλίου από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον Οργανισμό, Σινιρίογλου.

«Παρελθόν

η αισιοδοξία»…

Την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει να ζητά αλλαγή της μεθοδολογίας στη συζήτηση για το Κυπριακό. Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Νίκο Αναστασιάδη ζήτησε και ενεργότερη εμπλοκή του ΟΗΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, όχι με τη μορφή επιδιαιτησίας αλλά μέσω… εποικοδομητικών σκέψεων.

Κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνη τη Λευκωσία, που εμμέσως πλην σαφώς έχει συμφωνήσει με τις καταγγελίες Κοτζιά για τον αμφιλεγόμενο ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή, Αϊντα. Κατά τα άλλα, ενώ η πλευρά Αναστασιάδη βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, η πλευρά Ακιντζί το βλέπει μισοάδειο. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης σχολίασε μάλιστα, επικαλούμενος τις εκθέσεις των αρμόδιων διαπραγματευτών, ότι η αισιόδοξη ατμόσφαιρα αποτελεί εδώ και μέρες παρελθόν.