«Ώς εδώ» διαμηνύει η Φώφη Γεννηματά στην ομάδα των διαφωνούντων, τους οποίους καλείται πλέον να αντιμετωπίσει στις εσωτερικές διαδικασίες του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την ευδιάκριτη διαφοροποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος επιμένει στην υλοποίηση της απόφασης του προηγούμενου Συνεδρίου του Κινήματος (2015), προκρίνοντας ένα «διευρυμένο πολιτικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει την Κεντροαριστερά».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρενέβη στην εσωκομματική σύγκρουση και στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου αναφέροντας (στον Alpha) ότι το δίπολο της εποχής δεν είναι η πολιτική διαφοροποίηση Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά το «δημοκρατία – εθνολαϊκισμός». Δεν άφησε αμφιβολία πως για τον ίδιο βασικός αντίπαλος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό θα καθορίσει και τις δικές του κινήσεις –ένα μήνυμα που προφανώς έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επέμεινε, ωστόσο, πως η ελληνική πολιτική σκηνή έχει ανάγκη ένα ισχυρό, προοδευτικό Κέντρο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό και θα παίξει ξανά ρόλο την επόμενη μέρα. «Για μένα, πατριωτισμός είναι ο πατριωτισμός που αφορά τη χώρα. Για κάποιους άλλους σημασία έχει να σώσουμε την παράταξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Οταν ρωτήθηκε για το δικό του πολιτικό μέλλον, διευκρίνισε ότι θα παραμείνει ενεργός, κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του: «Θα το πω τη στιγμή που πρέπει. Δεν θα το πω τώρα. Θα κάνω ό,τι πρέπει για τον χώρο που με εκφράζει και για την πατρίδα μου» εξήγησε και συμπλήρωσε με νόημα πως «πρέπει ο καθένας να μπορεί να λέει πλήρως την άποψή του. Και αυτό δεν το χαρίζω σε κανέναν τώρα, ύστερα από όλα όσα έχουμε περάσει».

Η παρέμβαση Βενιζέλου προκαλεί νέες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, έστω κι αν οι τοποθετήσεις τους υπήρξαν ιδιαίτερα προσεγμένες. Παρά τις διαφωνίες, ωστόσο, Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώφη Γεννηματά ασκούν και οι δύο κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και στη συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η Φώφη Γεννηματά χθες εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «καταδίκη της χώρας και ντροπή». Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για πλήρη αλλαγή γραμμής, σε σχέση με τις δικές του υποσχέσεις, που οδήγησε τη χώρα «σε Μνημόνιο μακράς διαρκείας», χωρίς οριστική λύση για το χρέος.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, ο κύκλος της εσωστρέφειας δύσκολα θα κλείσει στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για εικόνα που αναδείχθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, στην οποία η Φώφη Γεννηματά παρενέβη κινούμενη σε υψηλούς τόνους: «Την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι το κεφάλι, κερδίζει μάχες και έδαφος, κάποιοι επιλέγουν να δημιουργούν άσκοπες αναταράξεις και εσωστρέφεια. Ώς εδώ!» τόνισε. Στην συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, με την πλευρά των διαφωνούντων να επιλέγει ένα χαμηλό προφίλ –«παρά τις προκλήσεις και τουλάχιστον μέχρι να δούμε τι θέλουν να κάνουν», όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται σ’ αυτήν. Ο τύποις γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης ήταν παρών στη συνεδρίαση εκπροσωπώντας την ομάδα Ανδρουλάκη. Ο Ξεκαλάκης έγινε αποδέκτης κριτικής από τα στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των οποίων, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, στήριξε τις επιλογές της ηγεσίας όσον αφορά τη στρατηγική για το Συνέδριο της ΔΗΣΥ.