Αναλύοντας τα μπάτζετ των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, είναι λογικό να εκπλαγούμε από το πώς τρύπωσε (και εφέτος) ο Ολυμπιακός.

Μια ομάδα με μπάτζετ κοντά στα 17 εκατ. ευρώ να είναι παρούσα σε ένα από τα πιο πλούσια φάιναλ φορ της Ιστορίας.

Με την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας να έχει δαπανήσει πάνω από 35 εκατ. ευρώ, τη Βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ να ακολουθεί με 30+ και την Πριγκίπισσα του Βοσπόρου, τη γηπεδούχο Φενέρμπαχτσε, να προσεγγίζει τα 30 (για την ακρίβεια είναι κοντά στα 28 εκατ. το μπάτζετ της).

Και όμως, τα πράγματα είναι πιο απλά για να εξηγήσει κανείς πώς ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου και των αδελφών Αγγελόπουλων κάνει πράξη ένα από τα πιο κλασικά ρητά: «Τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία».

Είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ήθελαν να ακολουθήσουν το μοντέλο αυτό των Ερυθρολεύκων, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στα στατιστικά των ομάδων και δεν χρειάζεται να ψάχνει τις 30 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.

Φτάνει να «ξεσκονίσει» τους αγώνες των πλέι οφ, που είναι άλλωστε και οι πιο κρίσιμοι.

Θα δει λοιπόν εκεί ότι ο Ολυμπιακός είχε τον Σπανούλη πρώτο παίκτη με διαφορά (και σε λεπτά συμμετοχής –29′ μέσο όρο –και σε προσφορά πόντων και ασίστ) και ακολουθούν ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου που έπαιζαν 27 λεπτά μέσο όρο και ο Μάντζαρης με 22′.

Ενώ ο Παπαπέτρου (16′) ξεπερνούσε τους Αμερικανούς Γουότερς (7′ 23”) και Γιανγκ (9′ 56”) με πολύ σύνθετη προσφορά σε άμυνα και επίθεση.

Ακόμα και ο Αγραβάνης (12′ 05”) κομβικός στο 4ο καθοριστικό ματς στην Τουρκία, άγγιξε σχεδόν τα 14 λεπτά του Μιλουτίνοφ, ενός από τους καλύτερους ξένους παίκτες της ομάδας και μόνο ο Γκριν και ο Μπιρτς τον ξεπέρασαν.

Από τις τέσσερις φιναλίστ του φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο η πιο οικονομική ομάδα, είναι και η μόνη που ο κορμός της αποτελείται από γηγενείς, όπως είναι και ο τεχνικός της, με τους ξένους να είναι ουσιαστικά καλοί ρολίστες γύρω από τους πρωταγωνιστές.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας φυσικά έχει επιλέξει έλληνα προπονητή (Ιτούδης) και τα μεγάλα αστέρια της είναι ο Σέρβος Τεόντοσιτς, ο Γάλλος Ντε Κολό και ο Αμερικανός Χάινς, όπως και οι συμπατριώτες του Χίνγκινς και Τζάκσον. Ο φόργουορντ Αντρέι Βοροντσέβιτς είναι ο μόνος Ρώσος που παίζει πάνω από ένα ημίχρονο και ο έμπειρος Νικίτα Κουρμπάνοφ στα 17 λεπτά είναι ο δεύτερος γηγενής πρωταγωνιστής.

Στη Φενέρ του Σέρβου Ζέλικο Ομπράντοβιτς ψάχνεις με το κιάλι πρωταγωνιστή Τούρκο, με τον Δουβερίογλου να παίζει 2′ 49” στα τρία ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Μαχμούτογλου 46”!

Καθώς η ομάδα ήταν πλήρης και ο Σέρβος Μπογκντάνοβτς (34 λεπτά), ο Ελληνας Σλούκας (30′), ο Αμερικανός Ούντο (32′), ο Τσέχος Βέσελι (25′), ο Αμερικανός Ντίξον (25′), ο Ιταλός Ντατόμε (24′) και ο Σέρβος Κάλινιτς (18′) είναι οι πρωταγωνιστές.

Τέλος, η Ρεάλ έχει ηγέτη (Γιουλ) και προπονητή (Λάσο) Ισπανούς, αλλά ώς εκεί, καθώς οι επόμενοι πρωταγωνιστές είναι Μεξικάνος (Αγιόν 25 λεπτά), Αμερικανοί (Ράντολφ 26′ και Τόμπκινς 19′) και το νέο αστέρι της Σλοβενίας ο Ντόντσιτς (23 λεπτά).