Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε έναν Αμερικανό στα τέλη Απριλίου, ανακοινώνοντας την Τετάρτη ότι κρατείται για διάπραξη «εχθρικών πράξεων».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Αμερικανός, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Κιμ Σανγκ Ντοκ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για τη διάπραξη «εχθρικών αξιόποινων πράξεων με στόχο την υπονόμευση της χώρας».
Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα, τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, για μια ισχυρότερη απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότι η Ουάσινγκτον έχει επαναλάβει ότι όλες οι επιλογές αναφορικά με την Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται στο τραπέζι.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία δέχεται επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στο παρελθόν εκμεταλλευτεί κρατούμενους Αμερικανούς για να εξασφαλίσει επισκέψεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων χωρίς να έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Το KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ δίδασκε το μάθημα της Λογιστικής στην Πιονγκγιάνγκ.
«Είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) για να διδάξει Λογιστική ως καθηγητής και συνελήφθη επειδή διέπραξε εχθρικές αξιόποινες πράξεις με στόχο την ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και κατά την τελευταία του επίσκεψη πριν από τη σύλληψή του», μετέδωσε το KCNA.
Ο Κιμ, ο οποίος χρησιμοποιεί και το αγγλικό του όνομα Τόνι Κιμ και είναι γύρω στα 50, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο πρύτανης του πανεπιστημίου.
Το PUST αναφέρει σε email του που απέστειλε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η σύλληψη του Κιμ συνδέεται με τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η σύζυγος του Κιμ, η οποία βρισκόταν μαζί του όταν συνελήφθη, επέστρεψε στις ΗΠΑ.
«Η κυρία Κιμ έφυγε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ με την οικογένεια και φίλους της. Ελπίζουμε σε μια θετική επίλυση το συντομότερο δυνατό», είπε ο εκπρόσωπος.
Οι δύο άλλοι Αμερικανοί οι οποίοι ήδη κρατούνται στη Βόρεια Κορέα είναι ο 22χρονος φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ και ο 62χρονος Κιμ Ντονγκ Τσουλ, ένας αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος.
Ο Γουόρμπιερ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή αποπειράθηκε να κλέψει ένα προπαγανδιστικό πανό. Δύο μήνες αργότερα, ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα για προσπάθεια υπονόμευσης του συστήματος. Έκτοτε κανένας από τους δύο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.