Το Βερολίνο και η Μόσχα πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν παρά τις διαφωνίες τους είπε η Ανγκελα Μέρκελ σε μια σπάνια επίσκεψή της στη Ρωσία κι ας ήταν ακριβώς αυτές οι διαφορές που επισκίασαν τις χθεσινές συζητήσεις της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή των δύο ηγετών στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, έγιναν εμφανείς οι διαφωνίες σε θέματα όπως η Συρία, η Ουκρανία και οι καταγγελίες ότι η Μόσχα παρεμβαίνει σε εκλογές που γίνονται σε άλλες χώρες. Ακόμα και η στάση του σώματος της γερμανίδας καγκελαρίου και του ρώσου προέδρου έδειχναν την ένταση: καθώς μιλούσαν στους δημοσιογράφους ήταν και οι δύο βλοσυροί και δεν αντάλλαξαν σχεδόν καμία ματιά. Η μοναδική στιγμή που προσπάθησαν να χαμογελάσουν, έστω και παγωμένα, ήταν η επίσημη χειραψία μπροστά στις κάμερες.

«Είμαι πάντα της άποψης ότι ακόμα και αν υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις απόψεις σε κάποια θέματα οι συνομιλίες πρέπει να συνεχίζονται», είπε η Μέρκελ. «Πρέπει να συνεχισθούν διότι αλλιώς βυθιζόμαστε στη σιωπή και υπάρχει όλο και λιγότερη κατανόηση». Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη της Μέρκελ στη Ρωσία από το 2014 όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία, μια κίνηση που προκάλεσε τη χειρότερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς η Γερμανία έχει φέτος την προεδρία των G20, η γερμανίδα ηγέτις συναντά τους ηγέτες κάποιων από τις χώρες αυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής.

Οταν δημοσιογράφος ρώτησε την καγκελάριο εάν φοβάται ότι θα υπάρξουν ρωσικές απόπειρες ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η Μέρκελ εμφανίσθηκε κατηγορηματική. «Δεν ανησυχώ, θα αντιμετωπίσω αυτές τις εκλογές στη βάση των πεποιθήσεών μου», είπε, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά οποιαδήποτε υπόθεση διασποράς ψευδών πληροφοριών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δίπλα της αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες ότι η Ρωσία ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές και σκοπεύει να κάνει το ίδιο και σε ευρωπαϊκές. «Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία προσπάθησε να συμβάλει στη νίκη του Τραμπ είναι απλώς φήμες», είπε ο Πούτιν, «που κυκλοφορούν για λόγους εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ. «Ποτέ δεν το κάνουμε».

Η Ανγκελα Μέρκελ έθιξε άλλο ένα θέμα που ενοχλεί ιδιαίτερα τη Μόσχα, αναφερόμενη στις πληροφορίες για σκληρές διώξεις και βασανισμούς ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία. Το Κρεμλίνο στηρίζει τις διαψεύσεις της κυβέρνησης της Τσετσενίας για τη σύλληψη και βασανισμό περισσοτέρων από εκατό γκέι. Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε δημοσίως από τη ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες και να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο έδαφός της.

Για το θέμα της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις δυνάμεις του Κιέβου, οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως συμφωνούν στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, της ειρηνευτικής συμφωνίας που ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Ο Πούτιν όμως εξαπέλυσε επίθεση στη φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου λέγοντας ότι εκείνη και όχι η Ρωσία ή οι σύμμαχοί της διώχνει τους αυτονομιστές με την πολιτική της.

Τέλος, η Μέρκελ έθιξε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τις ρωσικές Αρχές –εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη βίαιη διάλυση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται τον τελευταίο καιρό καθώς και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλοσυρός ο Πούτιν, της απάντησε πως «οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας λειτουργούν πολύ πιο συγκρατημένα από τους συναδέλφους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Ερντογάν σήμερα στη Μόσχα

Στη Μόσχα καταφθάνει σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσει με τον ρώσο ομόλογό του πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία. Στο πλαίσιο των επαφών του με διεθνείς ηγέτες ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί, όπως έγινε γνωστό χθες, στις 17 Μαΐου στο Σότσι και με τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.