Εκρηκτική αναμένεται φέτος η αύξηση των διανυκτερεύσεων και των πληροτήτων των ελληνικών ξενοδοχείων, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το ύψος των τουριστικών εσόδων.
Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν και πάλι κατά περίπου 1 εκατομμύριο σε σχέση με το 2016 (25 εκατ.), ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα και τα έσοδα, τα οποία υπολογίζεται να φθάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου, υπογράμμισε ότι εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων στις προκρατήσεις (early bookings), πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα είχαν ήδη ξεπεράσει το 50% της πληρότητάς τους έως τα τέλη Μαρτίου με αυτές τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι τελικά «τα έσοδα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση», φαινόμενο που αναμένεται να παρατηρηθεί κυρίως στα παραθεριστικά ξενοδοχεία, εξήγησε.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018. Ο Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι παρά τη δυναμική της φετινής χρονιάς, στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας υπάρχει ανασφάλεια και για το 2018, καθώς «το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστό και εκρηκτικό», τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι αρνητικές για την Ελλάδα, ενώ η εκκρεμότητα για την εφαρμογή (εγκύκλιος) του φόρου διαμονής που αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που περιπλέκει την υπογραφή των συμβολαίων με τους tour operators.
Πρόταση του κλάδου είναι ο φόρος διαμονής να επιβληθεί μόνο κατά τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, και να πληρώνεται από τον πελάτη.
Αναφερόμενος τέλος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΤΕ, ο Γιάννης Ρέτσος εστίασε στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του Συνδέσμου στην κοινωνία και τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στην κατοχύρωση των κεκτημένων, του ΙΝΣΕΤΕ και της εταιρείας Marketing Greece. Για το πρώτο δήλωσε ότι θα διευρύνει τα προγράμματα κατάρτισης, ενώ για τη δεύτερη στόχος είναι να ισχυροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη, με απώτερη επιδίωξη τη συνεργασία της με τον δημόσιο τομέα.