Τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, ιδίως στα τμήματά του που σχετίζονται με τη μνήμη και τον προγραμματισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Το πρόβλημα φαίνεται πως αφορά περισσότερο τους ασθενείς που διαθέτουν περιττά κιλά.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης μελέτησαν 50 υπέρβαρους και 50 φυσιολογικού βάρους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο την τελευταία πενταετία, και τους συνέκριναν με 50 υγιείς συνομηλίκους τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, τους υπέβαλαν όλους σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και σε τεστ μνήμης, χρόνων αντίδρασης και προγραμματισμού.
Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Diabetologia», οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν χειρότερες επιδόσεις απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές στα τεστ μνήμης και χρόνων αντίδρασης.
Αυτό οφειλόταν στο ότι είχαν χαρακτηριστικές διαφορές στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, τον προγραμματισμό και την οπτική επεξεργασία των πληροφοριών. Είχαν επίσης πιο έντονη λέπτυνση του φλοιού του εγκεφάλου και περισσότερες ανωμαλίες της λευκής ουσίας.
Ειδικά οι υπέρβαροι ασθενείς, όμως, είχαν περισσότερες βλάβες στον εγκέφαλό τους απ’ όσες οι ασθενείς με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Είναι άραγε αυτές οι αλλαγές αναστρέψιμες; «Μάλλον όχι», είπε στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Ντόναλντ Σίμονσον από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s.
«Οταν γίνονται εμφανείς στη μαγνητική τομογραφία δομικές αλλαγές του εγκεφάλου, οι διεργασίες που οδήγησαν σε αυτές πιθανώς έχουν εξελιχθεί επί σειράν ετών», εξήγησε. «Το καλό όμως είναι πως οι ασθενείς που ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους φαίνεται να έχουν βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της κατάστασής τους».