Ιρανικό χαρμάνι

«Ενας δράκος έρχεται!»: Αν ανήκετε στη συμπαθέστατη κατηγορία των κινηματογραφόφιλων που πηγαίνουν σινεμά δύο φορές την εβδομάδα, ας είναι αυτή εδώ η επόμενη επιλογή σας. Γιατί το συναρπαστικό αυτό χαρμάνι ιρανικού σινεμά, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, ενδέχεται να χαθεί σε αυτόν τον ορυμαγδό των νέων ταινιών και θα είναι κρίμα. Οπου, ένας ντετέκτιβ ανακρίνεται από την αστυνομία για μια υπόθεση που είχε αναλάβει 50 χρόνια πριν και εμείς, μέσω περίτεχνων flashback, βυθιζόμαστε σε μια ιστορία μεταφυσικού τρόμου αλλά και σινεφιλικής αλληγορίας. Εδώ, το γνωστό (από εποχής Κιαροστάμι) μοτίβο της «ταινίας – μέσα – στην – ταινία» επανέρχεται, αλλά η πρόσμειξή του με το φανταστικό, δίχως να λειτουργεί πάντα (αν συνέβαινε αυτό θα μιλούσαμε για αριστούργημα), προκαλεί σπίθες που χαράσσονται στον αμφιβληστροειδή.

Βαθμοί: 7

Β-movie χωρίς εκπλήξεις

«Φύλακες του Γαλαξία 2»: Οι περιπέτειες των ηρώων της πρώτης ταινίας, κυνηγημένοι εδώ από τη βασίλισσα του πλανήτη Κυρίαρχου, δείχνουν σαφέστατα λιγότερο συναρπαστικές απ’ ό,τι την πρώτη φορά, παρά το εκπληκτικό soundtrack και την υπερπληθώρα ειδικών εφέ. Απολύτως λογικό: απουσιάζει το στοιχείο της έκπληξης. Ακόμα και πάλι όμως, ο Τζέιμς Γκαν που σκηνοθετεί, φροντίζει να εισαγάγει στο φιλμ την ελαφράδα ενός παραδοσιακού b-movie (οι ψυχαναλυτικές αναφορές είναι τόσο αφελείς που αγγίζουν – εσκεμμένα; – τα όρια του αυτοσαρκασμού). Το τρελό καστ συμπεριλαμβάνει τα ονόματα των Κερτ Ράσελ, Σιλβέστερ Σταλόνε, Βιν Ντίζελ και Γκλεν Κλόουζ.

Βαθμοί: 5

Σε τραβάει απ’ το μανίκι

«Ο μαθητευόμενος»: Στη Σιγκαπούρη, ένας 28χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος με ένοχο παρελθόν γίνεται φίλος του 65χρονου Ραχίμ, επικεφαλής των δημίων της φυλακής κι από τους πιο δραστήριους εκτελεστές στον κόσμο. Το φιλμ έρχεται από τη Σιγκαπούρη, δείχνει όμως να κουβαλά πάνω του όλη την παράδοση του φιλιππινέζικου πολιτικού μελοδράματος. Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα (που παραπέμπει στο σινεμά του Λίνο Μπροκά) σχεδόν σε τραβάει απ’ το μανίκι.

Βαθμοί: 6

Μικροαστικές συμβάσεις

«Οταν τελειώσει ο έρωτας»: Η Μαρί έχει αγοράσει το σπίτι στο οποίο μένει με τις δύο κόρες της και τον πατέρα τους, τον Μπόρις, που το ανακαίνισε εξ ολοκλήρου και δεν θέλει να φύγει – παρ’ όλο που η σχέση τους πάει κατά διαόλου. Μετά τους «Λευκούς Ιππότες» ο Γιοακίμ Λαφός αλλάζει ταχύτητες και βάζει έναν μεγεθυντικό φακό πάνω από τις μικροαστικές συμβάσεις ενός ζευγαριού που εκπροσωπεί ολόκληρη τη δυτική κοινωνία. Υπέροχη η Μπερενίς Μπεζό.

Βαθμοί: 6

Εφηβικό δράμα

«Αγρια όνειρα»: Η ιστορία του νεαρού Τζόνας και του κοριτσιού που μετακομίζει δίπλα του, της Κέισι, την ώρα που ξεκινούν ένα ταξίδι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Οταν ένας τρυφερός έρωτας ξεσπά μεταξύ των δύο εφήβων, ο Τζόνας θα ανακαλύψει πως η συνεχής, κατ’ οίκον κακομεταχείριση της Κέισι έχει πλέον γίνει επικίνδυνη. Ο τελευταίος ρόλος του Μπιλ Πάξτον σε ένα ρομαντικό δράμα που έχει ως βασική πηγή έμπνευσης τον Τέρενς Μάλικ.

Βαθμοί: 6

Κακόγουστο

«Αγγελοι»: Του Σκοτ Χικς («Ο σολίστας»), βασισμένο, λέει, σε μπεστ σέλερ. Οπου η ντροπαλή Λους ανακαλύπτει πως οι δύο άντρες που ανταγωνίζονται για τον έρωτά της είναι… έκπτωτοι άγγελοι. Στην αρχή είναι χαριτωμένα γελοίο. Μετά, καταντά εξοργιστικά κακόγουστο.

Βαθμοί: 0