Μια από τα ίδια βλέπει η Λευκωσία πίσω από τις νέες απειλές της Αγκυρας, η οποία όπως σας έλεγα και χθες έθεσε –μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτογραφία) –θέμα casus belli σε περίπτωση που προχωρήσουν οι προγραμματισμένες έρευνες εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι γείτονές μας που γενικότερα έχουν στρεβλή αντίληψη περί υφαλοκρηπίδας, έχουν βάλει στο μάτι το Οικόπεδο 6 και ισχυρίζονται πως μέρος του τεμαχίου αυτού βρίσκεται εντός των τουρκικών ορίων. Για τον λόγο αυτό τα βάζουν και με την κοινοπραξία ENI-TOTAL που αναμένεται προσεχώς να αρχίσει τις έρευνες στο επίμαχο Οικόπεδο. «Είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε. Οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου χρειαστεί» απάντησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Κορνήλιος Κορνηλίου.

Μια ενδιαφέρουσα –αν και όχι πρωτότυπη –εξήγηση έδωσε και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Οπως είπε από τη Λάρισα όπου βρέθηκε, «θέλουν να κάνουν την κυπριακή ΑΟΖ γκρίζα ζώνη για να τη βάλουν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν μορατόριουμ μέχρι τη λύση του Κυπριακού». Να πω ότι δεν ανησυχώ με αυτά που ακούω, θα ήταν ψέμα. Ιδίως επειδή κάτι πήρε το αφτί μου περί απόρρητης ενημέρωσης οσονούπω στη Βουλή για κάτι τουρκικές NOTAM.