Δήμαρχος του Κόσμου αναδείχθηκε προ μηνών για την προσφορά του στην υποδοχή προσφύγων από το ίδρυμα που διοργανώνει τον ετήσιο θεσμό World Mayor. Οπως ίσως καταλάβατε αναφέρομαι στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Την αφορμή για να τον μνημονεύσω μου έδωσε η χθεσινή παρουσία του στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Μεταξύ άλλων, αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν και η προσωρινή στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα. Εξού και ήταν εκεί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο Δήμος της Αθήνας ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν το πρόγραμμα εξεύρεσης κενών διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων. Ηδη υπάρχουν 280 τέτοια διαμερίσματα όπου μένουν 1.700 πρόσφυγες, ενώ συνολικά από αυτά έχουν περάσει 1.900.

Το πρόγραμμα έχει αρχίσει να υλοποιείται και σε άλλες πόλεις, όπως η Λιβαδειά και το Ηράκλειο Κρήτης. Μόνον που, σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες μου, ο Καμίνης δεν έκρυψε χθες τη δυσαρέσκειά του.

Διότι, όπως έχει υποπέσει στην αντίληψή του, υπάρχει μια δυστοκία από τοπικούς παράγοντες ώστε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και να υπάρξει ισότιμη κατανομή στη φιλοξενία των προσφύγων. Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων επιμένει να δίνει προτεραιότητα σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό σήμερα θα βρεθεί στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για να υπογράψει μνημόνιο ευρείας συνεργασίας με τον Ιερώνυμο.

Ο Αβραμόπουλος πάει Πεκίνο

Για τα ζητήματα της παγκόσμιας μετανάστευσης θα συζητήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Πεκίνο, προλαβαίνοντας κατά μία εβδομάδα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ετοιμάζεται να πάει για συνέδριο και επαφές στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και θα εγκαινιάσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων βίζας μεταξύ ΕΕ – Κίνας και τη συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της παράτυπης μετανάστευσης.

Στις διμερείς επαφές του επιτρόπου με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Γκουό Σενγκούν, ο Αβραμόπουλος θα συζητήσει επίσης για τις προοπτικές της ευρωκινεζικής συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Αύριο θα είναι ομιλητής σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, με θέμα τη συνεργασία ΕΕ – Κίνας στον τομέα της ασφάλειας.