Η χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των σχημάτων που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε σε καλό κλίμα και είχε δύο άξονες. Παρόντες ήταν η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), ο Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), ο Νίκος Διακουλάκης (Κινήσεις Πολιτών) και ο Απόστολος Πόντας (ΕΔΕΜ).
Καταρχήν, συζητήθηκαν η πολιτική στάση που θα κρατήσει η ΔΗΣΥ απέναντι στα νέα μέτρα και οι δράσεις που θα προγραμματιστούν για να προβληθούν οι θέσεις της. Και όταν τα αυτονόητα ξεκαθάρισαν (μέτρα δεν ψηφίζονται), άρχισε η πραγματική κουβέντα, η οποία αφορούσε το Συνέδριο της ΔΗΣΥ στις 30/6-2/7.
Για άλλη μία φορά συμφωνήθηκε ότι το Συνέδριο θα είναι κατά βάση πολιτικό και θα αποφασίσει τη δημιουργία μιας 50μελούς επιτροπής (ο τρόπος ορισμού της αποτελεί σημείο συζήτησης), την ύπαρξη νέου συμβόλου και τις καταστατικές αρχές που θα οδηγήσουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο –με ημερομηνία διεξαγωγής είτε στο τέλος του 2017 είτε στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Παράλληλα, οι πηγές μου μέσα στη συνάντηση με ενημέρωσαν πως διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την εσωστρέφεια που υπάρχει αυτές τις ημέρες στο ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει το εγχείρημα της ΔΗΣΥ. Κάποιοι παρατήρησαν πως ίσως το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να γίνει πριν από το Συνέδριο του καλοκαιριού –όμως η συζήτηση έμεινε εκεί, μιας και οι συνιστώσες δεν αναμειγνύονται η μία στα εσωκομματικά ζητήματα της άλλης.
Παρέμβαση από Το Ποτάμι για τις κλειτοριδεκτομές
Ανακοίνωση για τις κλειτοριδεκτομές στο Ελληνικό εξέδωσε Το Ποτάμι, το μόνο κόμμα που αντέδρασε στις μαρτυρίες εργαζομένων σε ΜΚΟ για την άφιξη του απάνθρωπου εθίμου στην Ελλάδα. «Μήπως η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτά που άπτονται της προστασίας παιδιών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία χαρακτήρισε τους ακρωτηριασμούς «βαρβαρότητα, η οποία δεν δύναται να γίνει ανεκτή από την ευνομούμενη ελληνική κοινωνία».
Θυμίζω ότι οι κλειτοριδεκτομές, οι οποίες έχουν καταδικαστεί επίσημα από τον ΟΗΕ, υποτίθεται πως έχουν στόχο «τον σωματικό και ηθικό καθαρισμό της γυναίκας» και γίνονται σε ανήλικα κορίτσια, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο.