Το σχόλιο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (φωτογραφία) για τον Αλέξη Τσίπρα («στην Ελλάδα έχουν κομμουνιστή πρωθυπουργό και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα εκεί») που φέρεται να είπε στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν ενόχλησε μόνο τον εύθικτο αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη (για την απάντηση που έδωσε θα διαβάσετε στο «Στίγμα» της Καρολίνας Παπακώστα που ακολουθεί), αλλά δεν άρεσε καθόλου –όπως είναι φυσικό –στην Κουμουνδούρου.

Στον Βέμπερ ανέλαβε να απαντήσει η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου. «Η κοινωνική αλληλεγγύη και η προστασία των αδυνάμων θα παραμείνει προτεραιότητά μας, όσο κι αν έχει πρόβλημα ο κ. Βέμπερ και το εκφράζει συνεχώς» έγραψε στο twitter η Σβίγγου. Παρέθεσε μάλιστα μια φωτογραφία του επικεφαλής του ΕΛΚ από παλαιότερη συνέντευξή του, όπου είχε αναφερθεί επικριτικά στην κυβέρνηση με αφορμή το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Να ακούς τον Κωστή…»

Και επειδή παραπάνω έπιασα στον στόμα μου τον Παπαδημούλη να σας επιβεβαιώσω πως όχι μόνο δεν συμπαθεί τον Αδωνη Γεωργιάδη (οι καβγάδες τους μέσω twitter συχνά είναι ομηρικοί) αλλά προχώρησε και σε συστάσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παρασύρεται από τον έξαλλο αντιπρόεδρό του στη ΝΔ».

Ο Παπαδημούλης επανέλαβε χθες την προτροπή του, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα και αποκάλυψε κάτι που δεν ήταν γνωστό: τη συμπάθειά του προς τον έτερο γαλάζιο αντιπρόεδρο, Κωστή Χατζηδάκη. «Να τον ακούει περισσότερο» ήταν η συμβουλή του προς τον Μητσοτάκη, δίνοντας όμως μια συμβουλή και προς τον Πρωθυπουργό: «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δώσει άλλο στίγμα, να δείξει διαφορετικό τρόπο διαλόγου με τους πολιτικούς αντιπάλους», (του) είπε με νόημα.

Συζήτηση για την Ευρώπη

Μένω όμως Ευρώπη, για να σας πω ότι τη Δευτέρα 8 Μαΐου τρεις καθηγητές συν ένας δημοσιογράφος –που έχουν πρόσφατα εκδώσει βιβλία για την Ευρώπη –συζητούν για τα προβλήματά της και το μέλλον της, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του ΥΠΕΞ (Ακαδημίας 1).

Τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά: Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, Ναπολέων Μαραβέγιας, Γιώργος Παγουλάτος και Δημήτρης Τσιόδρας.

Την εισηγητική τοποθέτηση θα κάνει ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του οποίου γίνεται η εκδήλωση. Συντονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς.