Αυστηρό μήνυμα στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί προσωπικές επιθέσεις και εκβιασμούς και πως «η ΝΔ δεν απειλείται από κανέναν». Με ευθείες βολές στον επιχειρηματία και στην κυβέρνηση –τις κινήσεις των οποίων ταυτίζει, ενώ οδηγούν, όπως είπε, σε μια «νέα διαπλοκή» –ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε, ουσιαστικά, στη σφοδρή επίθεση που είχε δεχθεί από την πλευρά Σαββίδη. Παράλληλα, έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα για τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς τον προκάλεσε να διανείμει στην ελληνική κοινωνία άμεσα και όχι το 2019 ένα ποσοστό από το υψηλό πλεόνασμα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει επιτευχθεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στις καταγγελίες για την υπόθεση ΣΕΚΑΠ και τη χαριστική τροπολογία για τον ομογενή επιχειρηματία. Βασικός στόχος της χθεσινής συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ήταν να καταδειχθεί πως η τροπολογία της περασμένης Παρασκευής που υπερψηφίστηκε στη Βουλή ήταν «φωτογραφική» για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και πλέον αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της διαπλοκής που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ». Σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και κατά του Ιβάν Σαββίδη, επισημαίνοντας πως δεν έχει ξανακούσει κάποιον επιχειρηματία να εκφράζεται με τέτοιον τρόπο για το πολιτικό σύστημα –«η επίθεση στο πρόσωπό μου ήταν το γραμμάτιο που εξαργύρωσε», ήταν το δηκτικό σχόλιό του. Σε ανάλογο ύφος χαρακτήρισε την υπόθεση της τροπολογίας ως «καραμπινάτη» περίπτωση διαπλοκής. «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό που έκαναν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Εφεραν μια χαριστική τροπολογία για έναν επιχειρηματία, δίχως να τολμούν να πουν ότι πρόκειται για τον κ. Σαββίδη, και του χαρίζουν 38 εκατομμύρια για πρόστιμα από λαθρεμπορία», ήταν το καυστικό σχόλιό του που είχε ως στόχο και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόσθεσε δε πως η υπόθεση δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν ο ίδιος δεν πήγαινε στη Βουλή και δεν προκαλούσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει. Διαμήνυσε επίσης πως δεν θα επιτρέψει μια νέα διαπλοκή στην πλάτη του φορολογουμένου. Για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα και τώρα ακολουθεί τακτικές που είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προσεταιρίστηκε τη νέα διαπλοκή».

«ΦΕΡΕΤΖΕΣ…». Επιπλέον, κλιμάκωσε την αυστηρή κριτική του στην κυβέρνηση για τη συμφωνία και διαμήνυσε ότι η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ δεν αλλάζει. Η δική του «γραμμή» προς βουλευτές και γαλάζια στελέχη είναι πως η κυβέρνηση συμφώνησε να φέρει ένα τέταρτο Μνημόνιο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, τα οποία χαρακτήρισε «φερετζέ» ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων. Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο και με στόχο να καταδείξει ότι η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για την ανακούφιση της κοινωνίας, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει από τώρα στους πολίτες ένα μέρος του υψηλού πλεονάσματος (της τάξης 0,5%) που προήλθε από την υπερφορολόγησή τους.

Πρότεινε, ειδικότερα, αυτό το ποσό να διανεμηθεί έτσι ώστε να εξασφαλισθεί για όλα τα παιδιά η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, να μειωθεί ο ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων από το 24% στο 13%, να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί και επιπλέον να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Με αυτή την ατζέντα είναι προφανές ότι η ΝΔ θα αμφισβητήσει στη Βουλή το «κοινωνικό προφίλ» της κυβέρνησης και θα αντικρούσει κάθε επίθεση για την καταψήφιση των αντιμέτρων.

ΕΚΛΟΓΕΣ. Το αίτημα για εκλογές και πολιτική αλλαγή, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε εκ νέου σαφές ότι είναι διαρκές και δεν αποσύρεται. «Δικαιώθηκε το εκλογικό αίτημα. Ο Τσίπρας δεν έχει πάρει τίποτε, ούτε ποσοτική χαλάρωση ούτε χρέος. Αν είχαν γίνει εκλογές, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική» αντέτεινε και πρόσθεσε:

n Για τα μελλοντικά πλεονάσματα: «Για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα, θα πρέπει να πετύχουμε 5,5% πλεόνασμα. Θα είναι σαν να συνομολογούμε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα».

n Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι αναξιόπιστος. Αρκεί να ξαναδεί κανείς όσα είχε υποσχεθεί και τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Αυτός που έταζε 13η σύνταξη έρχεται τώρα να κόψει και τη 12η και την 11η».

n Για το γαλάζιο εναλλακτικό σχέδιο: «Η ΝΔ έχει σχέδιο και προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές διότι μπορεί να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις, όπως έχει ήδη αποδείξει. Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Θα έχουμε διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, θα μαζέψουμε το Δημόσιο, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ, θα έχουμε κάθε δικαίωμα να παρέμβουμε στο σκέλος των εσόδων με τη μείωση φορολογίας. Σε συνεννόηση με τους δανειστές, πιστεύω στην καλή διάθεση».