Με μετακλητούς γιατρούς, «εισαγόμενους» ασθενείς, δανεικό εξοπλισμό και την υψηλή εποπτεία του Παύλου Πολάκη στον διπλό ρόλο του αναπληρωτή υπουργού και χειρουργού, σηκώθηκε χθες η αυλαία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Μάλιστα, η… παράσταση δόθηκε σε πραγματικό χρόνο καθώς ο Πολάκης ενημέρωνε καρέ καρέ τους «φίλους» του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, για την έκβαση των τριών χειρουργείων που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Ζάκυνθο.

Το πρώτο αφορούσε «πλαστική βουβωνοκήλης με πλέγμα», το δεύτερο «λαπαρασκοπική χολοκυστεκτομή» και το τρίτο «πλαστική κήλης με πλέγμα». Και τα τρία χειρουργικά περιστατικά υποβλήθηκαν σε γενική αναισθησία, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός στις σχετικές αναρτήσεις που συνοδεύονταν από φωτογραφίες, τονίζοντας ότι κατά τις επεμβάσεις χρησιμοποιήθηκε το δίκτυο αερίων.

Με τον τρόπο αυτό επέλεξε ο Παύλος Πολάκης να δώσει οριστική απάντηση στις αμφιβολίες που εξέφραζε το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου για την ασφάλεια των χειρουργείων.

Η μάχη για τα χειρουργεία. Υπενθυμίζεται ότι οι χειρουργικές αίθουσες είχαν κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μια 41χρονη κατέληξε και ακόμη τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Από τότε, το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος εκδήλωσε σθεναρές αντιστάσεις για την επαναλειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητούσε επιτακτικά διαβεβαιώσεις ότι οι αίθουσες έχουν απολυμανθεί, δεν εντοπίζονται ενδονοσοκομειακά μικρόβια και ότι η κεντρική παροχή ιατρικών αερίων έχει πιστοποιηθεί για την ασφάλειά της.

Τους μήνες που μεσολάβησαν διενεργήθηκαν έλεγχοι, αλλά δεν εντοπίστηκε το αίτιο των επιπλοκών. Αντίθετα, σχηματίστηκαν δύο πόλοι. Αφενός, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποκαλεί μεταξύ άλλων «νονούς» κάποιους γιατρούς επειδή κρατούν σε υγειονομική ομηρεία ολόκληρες περιοχές. Αφετέρου, το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε λόγο για βεβιασμένες προσπάθειες επαναλειτουργίας των χειρουργείων χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές διαβεβαιώσεις.

Ο τελευταίος λόγος. Και ενώ θα ανέμενε κανείς ότι το θετικό πόρισμα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τριμελής Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που διορίστηκε από τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους θα αρκούσε για να δοθεί πράσινο φως για την επαναλειτουργία των χειρουργείων, ο Πολάκης αιφνιδίασε επιλέγοντας να έχει τον τελευταίο λόγο.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείο Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του καταλογίζει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό» και χαρακτηρίζει την κίνηση Πολάκη «εισβολή».

Μάλιστα, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές παραπέμπουν σε «απολυταρχικά καθεστώτα».

Σημειώνεται ότι τον Παύλο Πολάκη συνόδευαν χθες ομάδα χειρουργών και νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, καθώς και αναισθησιολόγος από το Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα. Σύμφωνα άλλωστε με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές στο νησί.

Με τη χθεσινή εξέλιξη «καταρρίφθηκε το πεντάμηνο αφήγημα της απαξίωσης των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου και του κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό και καθιστά υπόλογους απέναντι στην κοινωνία και σε κάθε αρμόδια Αρχή αυτούς που πρωτοστάτησαν και υποστήριξαν για ιδιοτελείς σκοπούς αυτό το εγχείρημα» ήταν η απάντηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Δέσποινας Τσαρίδου.

Για την ιστορία, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης φοράει την πράσινη χειρουργική στολή πάνω από το υπουργικό σακάκι. Τον περασμένο Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε βγει στην αντεπίθεση από το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Οπως και τότε έτσι και χθες είχε κρατήσει το νυστέρι στέλνοντας μήνυμα για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.